Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo je brokolica tak zdravá?

reklama:

Niektorí si brokolicu doprajú aj v surovom stave a robia dobre, takto je najzdravšia a uchová si najviac vitamínov a ďalších pre telo prospešných látok.

Brokolica pochádza pôvodom z oblasti Stredomoria, prvenstvo v jej pestovaní si dodnes drží Taliansko a je najväčšou exportnou krajinou tejto zeleniny. Brokolica obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a iných živín. Snáď najvýznamnejšia je obsah vitamínu C, pretože ho má viac ako 100 mg v 100 g. Za zmienku určite stojí toľko potrebný vitamín D, vitamín E, vitamíny skupiny B, ďalej potom karotén, riboflavín, kyselina listová, železo, draslík, selén, vápnik a horčík.

Brocoli_d56901396a7addabfc9cb6645367b0c0.jpg

Brokolica pre naše zdravie

Pretože je nabitá karotenoidmi, pomáha v prevencii rakoviny pľúc. Vďaka obsahu vápnika môže byť prospešná v prevencii kostných porúch, napomáha k uchovaniu si zdravých zubov. Draslík má priaznivé účinky na správnu činnosť srdca. Konzumáciou brokolice tiež podporujeme trávenie, metabolizmus aj krvotvorbu. A v neposlednom rade zlepšujeme imunitný systém. Brokolicu by do svojho jedálnička mali zaradiť aj ľudia, ktorí sa snažia schudnúť, obsahuje totiž okolo 90% vody a je veľmi chudobná na sacharidy.

Čerstvú a peknú brokolicu poznáme podľa jasne zelených ružíc, niekedy aj s purpurovým nádychom, pupene by mala mať pevne uzavreté. Nikdy nekupujeme brokolicu so stopami žltej farby, je to známka, že ružica už nie je najmladšia.

Hlavnou sezónou tejto zeleniny je jeseň a jar, mimo sezónu môžeme siahnuť po brokolici mrazenej..

Brokolica v kuchyni

Brokolica veľmi ľahko a rýchlo podlieha skaze, preto je treba čerstvú brokolicu spotrebovať čo najrýchlejšie. Brokolicu skladujeme vo vzduchotesnom obale na suchom a chladnom mieste. Aj pri správnych skladovacích podmienkach vydrží brokolica maximálne 10 dní.

Existuje aj ďalší spôsob skladovania. Brokolicu môžeme tiež odrezať konca hlúb a vložiť ju do džbánu či pohár s vodou. Hlavičku len ľahko prekryjeme kúskom potravinárskej fólie a uložíme do chladničky.Surová brokolica môže byť súčasťou smoothie, šalátov a nátierok.

Aby mala varená brokolica dobrú chuť, musí vždy trochu chrumkať. Prevarená, rozmäknutá a bledá brokolica je už ochudobnená o veľa vitamínov a nechutí dobre. Čerstvá, správne varená brokolica nemá ostrú chuť ani arómu.

Brokolica môže byť varená v pare, je to ten najlepší spôsob, ako ju tepelne upraviť a zachovať vitamíny a minerály. Výborne chutí aj blanšírovaná brokolica

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 12. marca 2018

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.
Zavrieť

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies