Prečo by ste nikdy nemali nechávať lyžicu v šaláte. Hygienické a estetické dôvody

Zdieľať
miska šalátu
Prečo by ste nikdy nemali nechávať lyžicu v šaláte. Hygienické a estetické dôvody Foto: www.freepik.com

Prísť na návštevu k rodičom a vidieť, ako v každom šaláte trčí lyžica, môže byť pre niekoho šokujúce. Tento zvyk je pozostatkom z minulosti, no v dnešnej modernej dobe sa považuje za neetický a nehygienický. V článku sa dozviete, prečo by ste mali prestať s týmto zvykom a ako môžete svoj stôl prestierať elegantne a hygienicky.

Pri návšteve rodičov ma vždy zarazí, keď vidím, ako z každého šalátu trčí lyžica. Môžem im to vysvetľovať akokoľvek, že tento zvyk patrí do minulosti, stále to robia. Ale rodičom sa to dá odpustiť. Robili to celý život a je neskoro ich to učiť. No keď to robia mladí ľudia, nechápem, odkiaľ pochádza táto zvláštnosť.

V žiadnej príručke etikety nenájdete pravidlo o lyžici v šaláte. Tento zvyk k nám prešiel z verejných jedální, kde sa lyžica nechávala v miske so šalátom pre jednoduchšie servírovanie. Ale domov nie je jedáleň. A chceme, aby všetko na sviatočnom stole vyzeralo pekne. Okrem toho, ak necháte lyžicu v šaláte, hostia môžu získať dojem, že ich nechcete vo svojom dome vidieť. Ale to nie je jediný dôvod, prečo by ste nemali nechávať lyžicu v šaláte.

Používanie jednej lyžice na rôzne tanieriky nie je hygienické. Šalát je produkt, ktorý sa pripravuje rukami, a z hľadiska hygieny to nie je najbezpečnejšie jedlo. Lyžica, ktorá bola v rôznych rukách a tanieroch, sa stáva skvelým nositeľom baktérií. Preto je lepšie nevystavovať svojich hostí zbytočnému riziku.

Ďalším dôvodom, prečo nenechávať lyžicu v šaláte, je estetika stola. Hospodárky často zdobia šaláty alebo upravujú ich okraje. A keď do dokončeného šalátu pichnú lyžicu, celý vzhľad je pokazený. Štruktúra šalátu je narušená a vyzerá málo vábivo. Navyše, podľa etikety lyžica v šaláte naznačuje nízky spoločenský status domácej panej.

miska šalátu na stole
Prečo by ste nikdy nemali nechávať lyžicu v šaláte. Hygienické a estetické dôvody Foto: www.freepik.com

Ak chcete, aby vaše oslavy prebehli dokonale a hostia sa cítili pohodlne, využite tieto pravidlá prestierania stola. Tieto pravidlá môžete vidieť v drahých reštauráciách, používajú ich v kráľovských domoch a na najvyšších prijatiach. Prečo si ich neosvojiť a neorganizovať na svoje narodeniny prijatie na vysokej úrovni? Vždy sa môžete stať inovátorom a po krátkom čase sledovať, ako vás ostatní začnú napodobňovať.

Na veľkých prijatiach sa často používa porciový systém podávania jedál. Šaláty nie sú výnimkou. Zakúpte si desiatky malých šalátových misiek alebo kremničiek a podávajte šaláty porciovo každému hosťovi. Môžete tiež použiť nízke poháre. Je to oveľa pohodlnejšie a praktickejšie ako jedna veľká miska v strede stola. Hostia ocenia takúto prezentáciu, keď nebudú musieť žiadať susedov o preposlanie šalátu.

Ďalším dobrým nápadom môžu byť jedlé tartaletky. Môžete do nich umiestniť akékoľvek jedlo, dobre držia tvar a zostávajú pevné po dlhú dobu. Často sa predávajú vo veľkých baleniach v supermarketoch a majú dlhú trvanlivosť. Ak chcete, môžete si ich upiecť sami v požadovanom tvare a veľkosti. Ale nezabúdajte, že veľkosť tartaletky by mala byť na maximálne dva sústa. Inak hrozí, že všetok obsah tartaletky skončí na hosťovom oblečení.

Každá hostiteľka prijíma hostí podľa svojich zvykov alebo tradícií. Používanie všetkých pravidiel etikety nie je povinné, pokiaľ nejde o prijatie kráľovskej rodiny.

Zdroj: takprosto.cc

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané