Prečo by ste nikdy nemali dávať vaječné škrupiny späť do kartónu

Zdieľať
škrupiny

Kedykoľvek varíte alebo pečiete s vajcami, sú nanajvýš dôležité správne postupy v oblasti bezpečnosti potravín. Niekedy však zvíťazí lenivosť. V tej či onej chvíli väčšina z nás vrátila škrupinu do kartónu, namiesto aby hľadala vhodnejšiu nádobu. Aj keď ste s týmto krokom nikdy nikoho neposlali do nemocnice, stále je to zlozvyk, ktorý by ste mali okamžite prestať.

Ako už takmer určite viete, vajcia môžu byť kontaminované baktériou Salmonela, ktorá môže spôsobiť ťažkú otravu jedlom. Za hlavný rizikový faktor väčšinou považujeme surové a nedovarené vajcia, ale je dôležité mať na pamäti, že vaječné škrupiny môžu byť tiež kontaminované. Našťastie je to len zriedka veľký problém. Priemyselné dezinfekčné postupy sa postarajú o veľkú väčšinu povrchovej kontaminácie, takže pokiaľ sú všetky vajcia neporušené, je prostredie kartónu obvykle tou najmenšou starosťou.

Všetko sa zmení, keď prázdne škrupiny vložíte späť do kartónu. Naraz zavádzate ďalší potenciálny zdroj baktérií,zvyšky surových vajec, do miesta, kde vajcia skladujete. Ak si myslíte, že všetky zvyšné vajcia sú bezpečné len preto, že ich škrupiny sú neporušené, zamyslite sa znova. Salmonela nimi môže preniknúť, čo predstavuje vážnu možnosť krížovej kontaminácie. Aj keď škrupiny na minútu vložíte do kartónu, zatiaľ čo dorobíte zvyšok, určite zanechajú nejaké zvyšky, ktoré by mohli stačiť na kolonizáciu celého kartónu. Chladenie baktérie nezabíja, iba ich spomaľuje.

Skladovanie prázdnych škrupín a celých surových vajec v rovnakej nádobe dáva salmonele ešte viac šancí rozmnožiť sa a potenciálne niekomu spôsobiť vážne ochorenie, takže to nerobte. Namiesto toho zbierajte vaječné škrupiny za pochodu do misky a hneď ich zlikvidujte.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané