Ovsené vločky patria medzi obľúbené raňajkové jedlo. Je to superpotravina, ktorá obsahuje cenné živiny. Obsahujú sacharidy, bielkoviny a nenasýtné mastné kyseliny. Vláknina, ktorú obsahujú, má pozitívne účinky na zdravie nášho črevného mikrobiómu. Pomáhajú nám pri chudnutí a taktiež dokážu pomôcť pri zápche. Ovsené vločky jednoducho patria na náš stôl.
Ale existuje názor, že priveľká konzumácia ovsených vločiek nám škodí. Tak prečo by ste si ich nemali tak často konzumovať?
Neustála konzumácia ovsených vločiek vo veľkých množstvách je škodlivá, dokonca môže byť nebezpečná pre naše zdravie. Prečo to tak je?
Kyselina fytová
Ovsené vločky obsahujú kyselinu fytovú, je to látka, ktorá spomaľuje vstrebávanie vápnika v črevách. Kyselina fytová vyplavuje vápnik z kostí. Preto sa vždy poraďte s doktorom ak už uvažujete o chudnutí a zavedení ovsených vločiek do vášho jedálnička.
Ale to ešte neznamená že ovsené vločky musíte vyradiť z jedálnička. Radšej sa držte pravidla, všetko s mierou. Držte sa tohto pravidla a potom sa nemusíte obávať vedľajších účinkov po konzumácii ovsených vločiek.