Prečo by ste mali denne jesť červenú cibuľu?

Zdieľať
červená cibuľa
Prečo by ste mali denne jesť červenú cibuľu? Foto: www.freepik.com

Červená cibuľa je často prehliadanou zeleninou, ktorá však ponúka množstvo zdravotných výhod pre pečeň. Zistite, prečo by ste mali túto prírodnú liečivú rastlinu konzumovať každý deň a aké pozitívne účinky môže mať na vaše zdravie!

pečeň
Prečo by ste mali denne jesť červenú cibuľu? Foto: www.freepik.com

Červená cibuľa.  Neoceniteľný pomocník pre zdravie pečene

Červená cibuľa, ktorá je často v tieni svojej bielej sestry, prináša množstvo výhod pre vaše zdravie, najmä pre pečeň. Ak ešte nie je súčasťou vášho každodenného jedálnička, teraz je ten správny čas začať s jej konzumáciou. Na rozdiel od bielej cibule má jemnejšiu a sladšiu chuť, ktorá je ideálna do letných šalátov a iných jedál, pričom im dodáva nový rozmer aj vzhľadovo. Bohatá na vitamíny, minerály, antioxidanty a ďalšie živiny, červená cibuľa je skutočný poklad pre zdravie tela.

Podpora správnej funkcie pečene

Červená cibuľa obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré prispievajú k prevencii rôznych ochorení. Tieto látky zároveň podporujú správnu funkciu pečene a chránia ju pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, ktoré ničia bunky v tele. Týmto pozitívne pôsobí nielen na pečeň, ale aj na ďalšie orgány, ako sú obličky.

cibuľa
Prečo by ste mali denne jesť červenú cibuľu? Foto: www.freepik.com

Účinná detoxikačná potravina

Pečeň je významným orgánom pre detoxikáciu tela a červená cibuľa dokáže jej činnosť podporovať. Látky obsiahnuté v cibuli zvyšujú produkciu detoxikačných enzýmov, čím podporujú celý proces odstraňovania toxínov z tela. To je zvlášť dôležité pre ľudí, ktorí žijú v meste, stravujú sa nezdravo, fajčia alebo pijú alkohol.

Protizápalové účinky cibule

Protizápalové účinky červenej cibule môžu pomôcť znižovať zápal v pečeni a predchádzať tak chronickým ochoreniam pečene, ktoré môžu viesť k vážnym problémom, ako je cirhóza alebo rakovina pečene. Okrem toho môže pomôcť zmierniť príznaky artritídy, srdcových chorôb a cukrovky. Pravidelná konzumácia červenej cibule tak zlepšuje celkové zdravie a pôsobí proti rôznym chronickým ochoreniam.

sirup z červenej cibule
Prečo by ste mali denne jesť červenú cibuľu? Foto: depositphotos.com

Prevencia rakoviny pečene

Niektoré štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia červenej cibule môže znižovať riziko vzniku niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny pečene. Dôvodom je vysoký obsah flavonoidov a antokyanov, ktoré majú schopnosť neutralizovať karcinogénne látky v tele. Tieto silné antioxidanty tak zabraňujú rastu a šíreniu nádorových buniek, čo prispieva k prevencii rakoviny.

Zdravý cibuľový sirup

Aby ste mohli čerpať všetky dôležité látky, ktoré sa v červenej cibuli nachádzajú, pripravte si jednoduchý cibuľový sirup. Jeden kilogram červenej cibule ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky, ktoré následne zomeliete v mlynčeku na mäso. Do rozmačkanej cibule pridajte 900 g cukru a dôkladne všetko premiešajte. Zmes nechajte 10 dní v tme lúhovať a potom ju sceďte cez jemné plátno. Cibuľový sirup uchovávajte v chladničke a konzumujte ho po dvoch lyžiciach po jedle dvakrát denne.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané