Chladnička je síce šikovným nástrojom, ale potraviny v nej vydržia len krátky čas. Predovšetkým je reč o mäse. V mrazničke také potraviny môžu ležať pokojne mesiac a nič sa im nestane. Podmienkou ale je, že musí správne fungovať. Bez toho sa totiž potravina veľmi rýchlo pokazí a rozmnožia sa v nej nebezpečné baktérie.
Skontrolujte svoje mraziace zariadenia
Často sa stáva, že majitelia mrazničky ani netušia, že nefunguje správne. Možno ste si len všimli, že má jedlo inú chuť a nie je tak dobré, ako bývalo kedysi, keď ste ho do mrazničky uložili. Experiment s mincou nie je vôbec náročný. Stačí len do misky naliať vodu a nechať ju v mrazničke, aby zmenila konzistenciu na ľad. Akonáhle bude hotovo, vyberte misku a na hladinu položte mincu. Potom opäť misku aj s mincou vložte do mrazničky.Čakajte aspoň deň alebo dva, aby bol experiment úspešný. Keď potom misku vyberiete, mala by byť minca stále neporušená na hladine. Akonáhle je ale v ľade, je niečo zle.
Keď mraznička nefunguje správne
Vyzerá to, že teplota vo vašej mrazničke kolíše a takýto proces môže narušiť bezpečnosť potravín. Akonáhle sa totiž mäso, ryby alebo dokonca morské plody niekoľkokrát rozmrazia a opäť zmrazia, sú pre telo veľmi nebezpečné. V črevách dokážu vytvoriť dokonalý chaos, a preto je nutné mrazničku opraviť alebo vymeniť za inú.
Skúste ju ešte znovu sprevádzkovať
Často pomáha, keď je mraznička poriadne odmrazená, zbavená všetkých nečistôt, a potom opäť zapojená. Skúste tiež skontrolovať tesnenie. Ak sa dovnútra dostáva vzduch, môže sa stať, že sa priestor vo vnútri otepľuje, vzniká zbytočná námraza a mäso sa kazí. Nezabúdajte tiež, že by mala byť mraznička otvorená iba minimálny čas. Keď žiadna z metód nepomôže, nezostáva nič iné, než kúpiť novú mrazničku.