Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečítajte si, prečo zásadne neumývať kurča pred varením!

reklama:
Umývanie kuraťa
Umývanie kuraťawww.gettyimages.com

Umývanie kuraťa je pre väčšinu ľudí úplne normálna činnosť. Ako sa inak zbaviť zvyškov krvi a nečistôt? Neuveríte tomu, ale všetko je inak. Ak kurča umyjete pod tečúcou vodou, urobíte strašnú chybu. Môžete si totiž privodiť závažné zdravotné ťažkosti a ak tak robíte odjakživa aj chronické choroby. Prečítajte si nasledujúci článok a dozviete sa všetko, čo ste o umývaní kurčiat určite ani netušili.

Nebezpečná baktéria

Tiež Vám vždy mamička kládla na srdce, aby ste kurča piekli dostatočne dlho a mäso išlo pekne od kosti? Nedopečené kura je ako časovaná bomba. Pokiaľ ho dôkladne neuvaríte, riskujete zdravotné problémy. Že je to nezmysel? Nie je.

Kuracie nie je hovädzie

Hovädzie jeme krvavé a niekedy aj surové. A nikomu to nevadí. Tak prečo to tak nie je aj u kurčaťa? Obsahuje totiž nebezpečnú baktériu, ktorá sa zničí len tepelnou úpravou. Pamätáte si na správy o táborníkoch, ktorí prekonali otravu jedlom? Alebo ste si kúpili kurací sendvič niekde pri stánku a sami ste skončili v nemocnici? Môžu za to  baktérie, ktoré žijú na kuracej koži.

Nakaziť sa môžete aj počas umývania

Ak umývate kura pod tečúcou vodou, voda špliecha všade okolo. Aj na Vás, vaše oblečenie, ruky a niekedy aj tvár. A to je to najhoršie, čo sa môže stať. Baktérie sa totiž ľahko dostanú do vody a cez ňu sa prenesú až na Vaše telo.

Vedeli ste, že baktérie sa týmto spôsobom môžu rozniesť do vzdialenosti pol metra od drezu? Hrajú sa Vaše deti okolo Vás, keď varíte? Potom riskujete problém. Táto baktéria totiž spôsobuje zvracanie, horúčky a hnačky.

Skrátka otrava ako z učebnice. Ak sa nechcete baktériami  nakaziť, stačí kura pred varením neumývať. V chladničke by ste surové kurča mali skladovať ďaleko od ostatných potravín a nechať ho v nejakej nádobe, aby sa ničoho nedotýkali. Ak kurča krájate na doske, poriadne ju pred ďalším použitím umyte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

66041617_10214129279537987_1873331762327715840_n.jpg
Autor Dátum 17. októbra 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.