Čaj na dráždivý kašeľ
3 Pl kryštálového cukru skaramelizujeme a zalejeme 1 l studenej vody,
pridáme 3 väčšie cibule so šupou a varíme 10 minút .
Potom ešte necháme 10 minút lúhovať.
Pijeme 3 x 5 denne čo najteplejší..
Čaj nás zbaví všetkých hlienov.
Bylinkový čaj
Tento čaj je vhodný aj pre deti, má príjemnú chuť a uľahčuje odkašliavanie.
Zmiešajte hrsť kvetov lipy, hrsť listov skorocelu, hrsť kvetov čiernej bazy, hrsť drvených sušených šípok .
Túto zmes zalejte 2 litrami vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať.
Po miernom vychladnutí sceďte, výluh oslaďte dvoma lyžicami medu a môžete začať popíjať.
Orechový vývar
Dobrý je na dráždivý suchý kašeľ.
Vylúpajte 12 vlašských orechov, namočte ich do pol litra vody,
nechajte lúhovať 4 hodiny, potom je 30 minút varte a dolievajte,
aby ste mali stále pol litra vývaru.
Pite opäť sladené medom.
Po dvoch dňoch by ste mali začať odkašliavať.
Zemiakový obklad proti kašľu
Zemiaky uvaríme v šupe, olúpeme, roztlačíme a zabalíme do pláteného vrecúška alebo šatky,
priložíme na hrdlo, prikryjeme suchým šálom a ponecháme na hrdle, pokiaľ nevychladnú.
Obklad môžeme priložiť aj na prsia pri zápale priedušiek.
Vzniknuté teplo vyvolá umelú horúčku,
ktorá zlikviduje infekciu a zbaví organizmus jedovatých látok..
Medvedie mlieko
Tento tip je vzhľadom na obsah alkoholu len pre dospelých.
Funguje pri počiatočných príznakoch nachladnutia, potom už je alkohol nevhodným spoločníkom.
Ohrejte 200 ml mlieka, pridajte panáka rumu a 2 lyžice medu.
Stačí vypiť 2 poháre za večer.
Chren s medom
Čerstvý koreň chrenu najemno nastrúhajte a zmiešajte s približne rovnakým množstvom medu.
Zmes dôkladne premiešajte a dávkujte po lyžičkách počas dňa (3 až 5x) podľa toho, ako vám je.
V nižších dávkach potom aj preventívne pre posilnenie imunity.
Chren aj med majú vysoký obsah vitamínov i minerálov, dezinfekčné a antibiotické účinky.
Vitamínová explózia
Vitamínová bomba, ktorá zaženie každého bacila 😉
Polovicu sáčku kyslej kapusty pokvapkajte olivovým olejom,
pridajte najemno nakrájané dva kusy jarnej cibuľky, jednu červenú papriku alebo kápiu,
prelisované dva strúčiky cesnaku, premiešajte a nechajte odstáť tak hodinu dve.
Pridať môžete k jedlu alebo zjesť samostatne ako šalát.
Dostane vás zase do kondície!