Orechy ako také sú skvelým zdrojom nenasýtených mastných kyselín , ktoré okrem iného regulujú metabolizmus a bránia hromadeniu tuku v útrobách
Sú tiež bohaté na vitamíny a minerály. Ženy si zamilujú najmä vitamín E, ten totiž zlepšuje vzhľad pokožky, posilňuje vlasy aj nechty. A neobsahujú ho len plody, ale aj ďalšie časti orecha. Vyhadzovať teda po vylúpaní škrupiny do koša a šupky na kompost by bola jednoducho škoda.
Orechové šupky a ich použitie
Konzumujú sa rozomleté na prášok alebo sa po dlhú dobu varia.
A s čím nám môžu pomôcť?
Postarajú sa o sivé vlasy
Šedé vlasy sú nezvratnou známkou starnutia. Rad žien sa preto uchyľuje k ich farbeniu . A to práve orechy skvele vedia, navyše naozaj prírodne a bez zbytočnej chémie. Odtieň si síce vybrať nemôžete, ale šikovné oplachy vlasy prirodzene stmavia a tie sa tak budú blížiť vašej tradičnej farbe. Stačí len povariť orechové šupky. Tento recept sa odporúča pre čiernovlásky, brunetky i ryšavky.
potrebujeme:
• hrsť zeleného orechového oplodia (čerstvého alebo usušeného),
• 0,5 litra vody
Spôsob prípravy:
Orechové šupky zalejte vodou. Varte asi hodinu na miernom plameni. Preceďte a používajte ako oplach po každom umývaní vlasov. Už po mesiaci možno pozorovať prvé výsledky – šedivé vlasy stmavnú a priblížia sa vašej prirodzenej farbe (podobný efekt má aj odvar z cibuľových šupiek). Pri používaní tohto prírodného prostriedku si nezabudnite chrániť ruky pred sfarbením najlepšie pomocou rukavíc.
Náš tip: Ak chcete so šedinami urobiť niečo teraz hneď, potom po uvarení odvar nepreceďte, ale šupky vo vode rozmixujte, ľahko vyžmýkajte a naneste na hlavu. Ponechajte na mieste asi hodinu a opláchnite. Pôjde to síce ťažko, ale oleje, obsiahnuté v šupkách vám v tom pomôžu, a navyše vlasy ako bonus zregenerujú.
Bielenie zubov vďaka orechovým šupkám
Ak bojujete s žltkastými zubami, ale nechcete pritom siahať po agresívnych abrazívnych prostriedkoch po obrusujúcej paste ani platiť za drahé vybielenie zubov profesionálov, potom vám nezostane nič iné, než sa uchýliť k prírodným prostriedkom. A práve tu vám môžu pomôcť šupky z orechov. Nie je to vôbec ťažké.
potrebujeme:
• šupky zo šiestich orechov (čerstvé i sušené)
• 1 šálku vody
Spôsob prípravy:
Zalejte zelené oplodie orechov studenou vodou. Vložte na nízky plameň a pomaly zahrievajte. Akonáhle dosiahne bod varu, varte po dobu 20 minút. Nechajte vychladnúť a šupky rozmixujte na kašu.
A ako túto bieliacu kôru z orechov používať? Stačí do nej namočiť kefku a potom sa zubom dôkladne venovať asi 5 minút. Nakoniec je potrebné vypláchnuť ústa. Tento postup opakujte 2-3 krát denne po dobu 1-2 týždňov a výsledky sa určite dostavia.
Čo si počať s orechovými škrupinami
Využitie orechového oplodia je vcelku jasné, ale ako sú na tom tvrdé škrupiny? Ani tých sa netreba zbavovať. Obsahujú v sebe napríklad veľké množstvo jódu, ktoré môže pomôcť posilniť vašu imunitu.
Posilnenie imunity vďaka medu a orechom
Vlašské škrupiny, ktoré obvykle vyhadzujeme, ale možno ich možno použiť aj na prípravu medu, ktorý posilňuje imunitu. Potreba je jediné – rozomlieť škrupiny na jemný prach. A ako si poradiť s prípravou?
potrebujeme:
• rozomleté orechové škrupiny
• med
• glycerín
Spôsob prípravy:
Ku každej lyžičke rozomletých škrupín pridajte jednu polievkovú lyžicu kvalitného medu a desať kvapiek glycerínu. Všetky prísady dôkladne premiešajte a máte hotovo. A ako tento nevšedný orechový zázrak užívať?
Ako prevencia postačí 1-2 lyžičky denne, pokiaľ však cítite, že na vás „niečo lezie,“ potom dávkovanie pokojne zdvojnásobte.
Odvar z orechových škrupín môže pomôcť aj proti kašľu
Prečo to nevyskúšať, keď sa práve teraz povaľujú škrupiny doslova na každom kroku? Navyše tento orechový odvar chutí prekvapivo dobre. Dobre pôsobí na suchý aj vlhký kašeľ a pomáha tiež na odhlieňovanie.
potrebujeme:
• 12 polovičiek vlašských škrupín
• pol litra vody
Spôsob prípravy:
Budeme potrebovať trochu času. Orechy treba vylúpať a škrupiny dobre umyť. Následne je vhodné nechať ich 12 hodín lúhovať vo vodnom kúpeli, v ktorej ich neskôr uvaríme. Postačí iba päť minút na platni od dosiahnutí bodu varu. Potom stačí scediť a odvar je pripravený na pitie. Ide o dávku na jeden deň.
Ak však ponáhľame a potreba odhlienenia je naozaj akútne, potom vynecháme lúhovanie a škrupiny priamo 10-15 minút povaríme. Opäť precedíme a vo viacerých dávkach počas dňa vypite. Účinky sa prejavia často už druhý deň.
Nedostatok jódu?
Ak vám takisto komplikuje život táto diagnóza radi by ste pre jej potlačenie využili prírodných prostriedkov, potom sú tu práve orechové škrupiny , odvar a popíjanie pred každým jedlom.
potrebujeme:
• dva a pol hrnčeka orechových škrupín
• dva hrnčeky vody
Škrupinky je potrebné povariť podobu dvadsiatich minút, odvar nechať vychladnúť a precediť. V chladničke vydrží aj týždeň, ale obvykle ho potrebujete rýchlejšie, používa sa totiž pol až jednu šálku 3x denne, najlepšie pred jedlom. Kúra samotná by potom mala trvať asi 3-4 mesiace. Opäť budete príjemne prekvapení zaujímavou chuťou tejto prírodnej medicíny.