Poznáte tieto triky s mikrovlnkou? Lúpanie paradajok či rýchlo uvarené strukoviny!

Zdieľať
Vychytávky s mikrovlnkou

Používate mikrovlnnú rúru len na ohrievanie jedla alebo rozmrazovanie surovín?

Veľká škoda, pretože tento kuchynský pomocník zvládne aj veľa ďalších trikov, s ktorými si ušetríte prácu pri varení a príprave potravín.

Vychytávky s mikrovlnkou
https://www.gettyimages.com

Mikrovlnnú rúru má doma skoro každý a občas je viac ako užitočná. Zapína sa, keď si potrebujete rýchlo ohriať večeru, kávu čo ste nestihli vypiť ešte teplú alebo rozmraziť mäso na prípravu obeda. Napriek tomu je možné využiť ju tiež inak a vyskúšať ďalšie šikovné vychytávky, ktoré vám prácu v kuchyni ešte viac uľahčia. Pri práci s mikrovlnnou rúrou vychádzajte zo skúseností so svojím prístrojom a zvoľte optimálny výkon a čas.

Prečítajte si vychytávky!

Paradajky bez šupky

Čerstvé paradajky je nutné pred pridaním do omáčok či polievok zbaviť šupiek a olúpať ich. Bežne sa paradajky sparia v horúcej vode, potom sa ochladia a lúpu. Aj tu ale pomôže mikrovlnka. Šupku paradajok narežte do kríža, plody prepichnite a vložte do vnútra rúry, zohrievajte 30 sekúnd na najvyšší výkon. Potom prístroj vypnite a nechajte paradajky ešte dve minúty dôjsť. Po vybratí šupku ľahko stiahnete nožom.

Lúpanie cesnaku a cibule

Tiež cesnak a cibuľu zbavíte ľahšie šupky, ak im najskôr doprajete krátky pobyt v mikrovlnke. Strúčiky cesnaku rozložte na tanier a zapnite prístroj pri maximálnom výkone asi na 20 sekúnd. Cesnak potom stlačte, zo šupky hladko vykĺzne a s prehľadom rýchlo olúpete celú hlávku. Podobným spôsobom si uľahčíte aj prácu s lúpaním cibule. Celú cibuľu zahrievajte 40 až 50 sekúnd (záleží na veľkosti) a následne ju vytlačte zo šupiek.

Aj staršie pečivo znova bude chutiť

Vychytávky s mikrovlnkou
https://www.gettyimages.com

Gumový chlieb a stvrdnuté žemle nie sú práve kulinárskym zážitkom, počas chvíľky im ale dodáte znova čerstvosť. Namočte papierovú utierku a dobre vyžmýkajte, prekryte pečivo a vložte do mikrovlnnej rúry. Zapnite rúru a nechajte ju bežať 15 až 20 sekúnd nastavenú na plný výkon. Pečivo do seba vpustí vlhkosť a rozvonia sa.

Viac šťavy z citrusov

Potrebujete dostať z pomarančov a citrónov čo najviac šťavy? Žiadny problém, mikrovlnka si poradí aj so staršími a trochu vysušenými plodmi. Citrusy starostlivo umyte a vložte dovnútra prístroja. Pri najvyššom výkone hrejte 30 sekúnd, vydajú potom viac šťavy a budú sa ľahšie lúpať. V mikrovlnnej rúre tiež ľahko usušíte olúpanú či nastrúhanú kôru. Rozložte ju na papierový obrúsok alebo na misku a sušte približne jednu minútu.

Navlhnuté chipsy

Zabudli ste zavrieť sáčok s chipsami a chrumkavé lupienky do seba natiahli vlhkosť? Aj toto zvládne vyriešiť mikrovlnka. Presypte zemiačiky do misky, vložte ich do rúry a prekryte papierovou utierkou. Stačí im 15 sekúnd vnútri prístroja nastaveného na najvyšší výkon a budú zase krásne chrumkavé. Podobne možno vyzrieť aj na zavlhnuté sušienky či krekry, len zahrievanie bude asi o desať sekúnd dlhšie.

Rýchlo uvarené strukoviny

Mikrovlnku zapojte do akcie aj pri príprave strukovín. Hodí sa vtedy, keď nemáte dosť času nechať fazuľu, šošovicu či hrach namočené cez noc. Zvolenú strukovinu zalejte vodou, pridajte štipku jedlej sódy a zohrievajte v zapnutej mikrovlnnej rúre pri vyššom výkone desať minút. Ponorené vo vode nechajte ešte pol hodiny odpočívať a následne pripravte vybraný pokrm obvyklým spôsobom.

Čokoláda bez vodného kúpeľa

Rozpustenú čokoládu získate behom pár chvíľ a takmer bez práce. Kocky čokolády nalámte do misky, vložte do mikrovlnnej rúry nastavenej na najnižší stupeň asi na 15 sekúnd. Vyberte, premiešajte obsah a zahrievajte znovu po rovnakom čase. Opakujte, kým sa všetka čokoláda nerozpustí.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané