Keď sa povie víno, väčšina ľudí si predstaví červené a biele vína.
V poslednej dobe si však získava obľubu oranžové víno ako osviežujúca alternatíva.
Možno prekvapivo ide o typ bieleho vína, ktoré sa vyrába podobne ako červené víno tak, že jadierkam a šupke hrozna zostane určitý čas v kontakte s hroznovou šťavou.
Tento proces obohacuje víno o zlúčeniny, ako sú polyfenoly, ktoré sú spojené s výhodami, ako je spomalenie mentálneho úpadku a zníženie rizika srdcových chorôb.
Čo je oranžové víno
Pomarančové víno sa nevyrába z pomarančov.
Ide skôr o druh bieleho vína, ktoré sa vyrába podobne ako červené víno. Toto biele víno má však svetlý až sýtooranžový odtieň v závislosti od spôsobu výroby.
Zvyčajne sa biele víno vyrába z bieleho hrozna, ktoré sa lisuje, aby sa extrahovala iba šťava. Šupka, semená a stonky sa odstránia skôr, ako šťava začne kvasiť.
Izolácia šťavy z hrozna je dôležitá, pretože šupky a semená obsahujú zlúčeniny, ako sú pigmenty, fenoly a taníny, ktoré môžu ovplyvniť chuť a vzhľad vína.
V pomarančovom víne sa šupka a semená nechajú kvasiť so šťavou. Prechádzajú procesom nazývaným macerácia, kde ich zlúčeniny vrátane polyfenolov presakujú do vína a dodávajú mu inú farbu, chuť a textúru.
5 vecí, ktoré sa stanú s vaším telom, ak prestanete piť víno
Tento proces je podobný procesu výroby červeného vína a môže trvať hodiny až mesiace. Čím dlhšie víno kvasí so šupkami a semenami, tým je jeho farba sýtejšia.
Pretože sa oranžové víno vyrába podobne ako červené víno, zdieľajú mnohé vlastnosti a silné rastlinné zlúčeniny, ktoré sú zodpovedné za ich zdravotné prínosy.
Tieto zlúčeniny zahŕňajú kaempferol, kvercetín, katechíny a resveratrol, z ktorých všetky majú antioxidačné vlastnosti a sú spojené s prínosmi pre zdravie, vrátane zníženého zápalu a nižšieho rizika srdcových chorôb a niektorých druhov rakoviny.
Potenciálne výhody oranžového vína
V súčasnosti sa zdravotným prínosom pomarančového vína zaoberalo len niekoľko štúdií.
Nasledujúce potenciálne výhody sú teda tie, ktoré môžete očakávať od bieleho vína, okrem tých, ktoré pochádzajú zo zlúčenín v šupke a semenách bieleho hrozna.
Poskytuje antioxidanty
Antioxidanty sú molekuly, ktoré neutralizujú molekuly nazývané voľné radikály.
Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré môžu spôsobiť poškodenie buniek, keď je ich hladina vo vašom tele príliš vysoká. Toto poškodenie môže zvýšiť riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.
Pomarančové víno môže obsahovať podstatne viac antioxidantov ako biele víno. Je to spôsobené tým, že sa vyrába kvasením šťavy z bieleho hrozna spolu so šupkou a semenami bieleho hrozna. Tento proces umožňuje ich antioxidantom preniknúť do vína.
Môže znížiť riziko srdcových ochorení
Viaceré štúdie ukázali, že pitie vína je spojené s nižším rizikom srdcových chorôb. Tento zdravotný prínos je pravdepodobne spôsobený obsahom alkoholu a polyfenolov.
Jedna štúdia na 124 000 ľuďoch zistila, že pitie mierneho množstva alkoholu bolo spojené s nižším rizikom srdcových chorôb a úmrtí zo všetkých príčin.
Pomarančové víno má v porovnaní s bielym vínom vyšší obsah polyfenolov, takže jeho pitie vám pravdepodobne poskytne rovnaké výhody pre srdce ako červené víno.
Je dôležité poznamenať, že prínos vína pre zdravie srdca súvisí s ľahkým až miernym príjmom vína. Naopak, veľký príjem alkoholu zvyšuje riziko srdcových ochorení.
Dokáže spomaliť duševný úpadok
Výskum ukazuje, že pitie vína s mierou môže spomaliť mentálny úpadok súvisiaci s vekom.
Štúdie ukazujú, že resveratrol môže ovplyvniť produkciu amyloid-beta peptidov, čo sú zlúčeniny, ktoré môžu zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby.
Hoci biele víno nemá vysoký obsah resveratrolu, oranžové víno je lepším zdrojom tejto zlúčeniny, pretože je fermentované so šupkou a semenami bieleho hrozna, ktoré obsahuje resveratrol.
Môže chrániť pred metabolickým syndrómom
Metabolický syndróm je skupina stavov, ktoré môžu zvýšiť riziko srdcových ochorení, mŕtvice a cukrovky 2. typu.
Rizikové faktory zahŕňajú prebytočný tuk okolo pása, nízky HDL (dobrý) cholesterol a vysoký krvný tlak, triglyceridy a hladinu cukru v krvi nalačno.
Ďalšie potenciálne výhody
Pomarančové víno môže ponúknuť ďalšie potenciálne výhody vďaka vysokému obsahu antioxidantov, ako napríklad:
Môže znížiť riziko rakoviny. Pitie jedného až dvoch pohárov vína denne je spojené s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva, čriev a prostaty. Vyšší príjem však môže zvýšiť riziko niektorých druhov rakoviny.
Môže pomôcť pri cukrovke. Biele víno, ktoré príde do kontaktu s pokožkou, má vyšší obsah resveratrolu, čo môže zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi.
Môže podporovať dlhovekosť. Štúdie na zvieratách ukazujú, že resveratrol môže predĺžiť život a bojovať proti chorobám. Nie je však jasné, či má tento účinok aj u ľudí.
Aj pohár vína spôsobuje bolesť hlavy – prečo?
Príliš veľa alkoholu môže byť škodlivé
Zatiaľ čo pitie mierneho množstva vína môže byť prospešné pre vaše zdravie, prílišná konzumácia je škodlivá.
Oranžové víno je druh bieleho vína, ktoré sa vyrába podobne ako červené víno.
Vzhľadom na spôsob spracovania môže obsahovať viac prospešných rastlinných zlúčenín ako iné biele vína.
Medzi jeho potenciálne prínosy patrí spomalenie mentálneho úpadku a zníženie rizika srdcových ochorení a metabolického syndrómu.
Ak už pijete biele víno, zvážte prechod na oranžové víno, pretože je zdravšie.
Ak však nepijete alkohol, nie je potrebné začať piť oranžové víno pre jeho zdravotné benefity, keďže existujú lepšie diétne spôsoby, ako si zlepšiť zdravie.