Postrek, ktorý strčí pesticídy do vrecka, základ je jedlá sóda. S čím ju zmiešať

Zdieľať
Postrek
Postrek, ktorý strčí pesticídy do vrecka, základ je jedlá sóda. S čím ju zmiešať Foto: www.freepik.com

Nielen plodiny a kvety na záhradách, ale aj domáce rastliny sú napádané najrôznejšími chorobami a škodcami. Je možné proti nim použiť chemické prípravky, ktoré zakúpime v obchode. My vám však poradíme, ako si pripraviť domáci postrek, ktorý komerčné chemické prostriedky nahradí, a dokonca aj predbehne.

Zelenina a kvety na našich záhradách, podobne ako izbové rastliny, sú v priebehu roka napádané najrôznejšími chorobami a škodcami. Medzi najčastejších škodcov patria vošky, molice, smutnice, najrôznejšie druhy roztočov. Tento hmyz napáda rastliny, živí sa ich rastlinnými šťavami, vysáva ich listy a tým spôsobuje deformácie a postupné usychanie listov, čo môže rýchlo vyústiť do odumretia celej rastliny. Nielen tieto druhy savého hmyzu, ale aj ich húsenice napádajú plody a úrodu ničia.

V záhrade nejde ale iba o tieto živočíchy. Rastliny, kríky i ovocné stromy sú ohrozené najrôznejšími plesňami, chorobami a hubami. Môžu mať podobu bieleho práškovitého povlaku či hnedých rozsiahlych škvŕn na listoch. Tieto choroby rastliny oslabujú, obmedzujú ich fotosyntézu a tým zhoršujú dýchanie. Rastlina je tak ohrozená na živote. Ako proti škodcom, tak proti chorobám treba zasiahnuť?

Chemické prostriedky však nahradia roztok, ktorý si vyrobíte ľahko sami doma. Ako na to? Pozrite sa na nasledujúce video:

Nie je sóda, ako sóda

V bežnom živote sa stretávame najčastejšie s dvoma druhmi sódy: so sódou jedlou a sódou práškovou (na pečenie).

Jedlá sóda (sóda bikarbóna, hydorgénuhličitan sodný) je alkalická soľ, ktorá sa používa v potravinárstve a jej hlavnou schopnosťou je uvoľňovať oxid uhličitý, čo prispieva ku kysnutiu cesta. Čo je ale dôležité. Má antibakteriálne a antiseptické účinky! Má veľké použitie v domácnosti ako dezinfekčný a čistiaci prostriedok. Prášková sóda, tiež prášok do pečiva, nie je na rozdiel od jedlej sódy jednotlivou látkou, ale je zmesou niekoľkých látok. Tiež sa používa v potravinárstve a sódu bikarbónu nahrádza.

Postrek vyrobte z bikarbóny

Aby ste si vyrobili skutočne funkčnú a účinnú náhradu priemyselných chemických prostriedkov na ochranu vašich rastlín, musíte si ju vyrobiť z jedlej sódy – sódy bikarbóny.

sóda bikarbóna
Postrek, ktorý strčí pesticídy do vrecka, základ je jedlá sóda. S čím ju zmiešať Foto: www.gettyimages.com

Ako na to?

Budete potrebovať vodu, sódu, stolný olej a tekuté jadrové alebo kastílske mydlo. Do 1 litra vody pridajte 2 – 3 lyžičky sódy bikarbóny, 1 lyžičku oleja a 2 – 3 kvapky tekutého jadrového mydla. Dôkladne premiešajte! Vzniknutú zmes nalejte do postrekovača a znovu dôkladne premiešajte. Rastliny potom týmto roztokom pravidelne striekajte. Vždy nezabudnite pretrepať. Zbavíte rastliny ako škodlivého hmyzu, tak hubovitých aj vírusových chorôb.

Odporúčanie: postrek aplikujte, keď nie je slnečný úpal. Obyčajnú vodu nahraďte výluhom z byliniek, ktoré savý hmyz nenávidia a ktoré majú antiseptické účinky. Použiť môžete tymian, levanduľu, mätu, rebríček, prasličku roľnú alebo žihľavu.

Zdroj: www.youtube.com

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané