Pomocou týchto potravín sa zbavíte zápachu z úst:

Zdieľať
15148 0 mata prieporna.jpg

Ak máte problémy s nepríjemným zápachom v ústach a neviete si rady, skúste namiesto žuvačiek, cukríkov alebo ústnych sprejov prírodné spôsoby.

Napríklad viac piť alebo jesť niektoré potraviny, ktoré takzvanú „halitóza“ výrazne obmedzujú.

Mäta

Patrí medzi osvedčených bojovníkov proti nepríjemným pachom všeobecne. Je lepšie a zdravšie miesto žuvačiek s mätovou príchuťou požuť niekoľkokrát denne čerstvé mätové lístky. Výhodou mäty je aj to, že okrem príjemnej arómy dezinfikuje ústnu dutinu a tiež upravuje tráviace ťažkosti, takže obmedzuje aj ďalší možný dôvod halitózy. Vhodný je aj silnejší mätový výluh, ktorý si pripravíme z čerstvých listov už ráno a v priebehu dňa môžeme kedykoľvek kloktať.

15148 0 mata prieporna.jpg

Jablko

Jablko v ústnej dutine pomáha likvidovať baktérie, ktoré sa rozkladajú a bývajú príčinou zápachu. Najmä tvrdšie odrody s tuhšou dužinou zároveň čistia chrup, zbavujú ho plaku, a zároveň tak obmedzujú možný dôvod nepríjemného zápachu. Dobré je dávať si ho kúsok po každom jedle.

Green apple fruit hd images.jpg

Fenikel

Feniklové semienka používajú predovšetkým na varenie čaju pre malé deti, ktoré trpia zažívacími problémami, sú výborné aj v boji proti zlému dychu. Pomáhajú zvyšovať tvorbu slín, ktoré odplavujú baktérie, pôvodcu zápachu. Zároveň podporujú trávenie, a zabraňujú tak aj vnútorným dôvodom zápachu.

Škorica

Škorica pomáha pri halitóze nielen kvôli svojej príjemnej a obľúbenej vôňi, ale aj kvôli tomu, že má dezinfekčný účinok, zlepšuje trávenie, podporuje tvorbu slín, a nepríjemné zápachy tak aktívne obmedzuje. Používa sa jednoducho tak, že škoricový prášok rozmiešate v pohári teplej vody. Tú môžete popíjať alebo ju kloktať niekoľkokrát denne. V ústach zanecháva veľmi príjemný, svieži pocit a vôňu.

Cinnamon_624x350_61442396668.jpg

Klinček

Podobné účinky má aj klinček, vezmite si kúsok do úst a žuvajte ho namiesto cukríkov. Dobré je ho nosiť so sebou v malej krabičke a v priebehu dňa ho niekoľkokrát použiť. Kto uvíta mäkšiu verziu klinčeka, môže ho nechať cez noc vo vode.

Zelené potraviny

Ide o zelené ovocie a zeleninu. Tieto potraviny obsahujú veľa chlorofylu, ktorý pomáha ústa dezinfikovať, a obmedzovať tak tvorbu zubného plaku a kyselín dráždiacich žalúdok. Zelené ovocie a zelenina zároveň dokážu pach neutralizovať. Patrí sem napríklad limetky, egreše, avokádo, hrušky, kivi, šalát, olivy, mangold, špargľa, kapusta, cuketa, šalátové uhorky a podobne.

Voda

Zlý dych často spôsobuje nedostatočná vlhkosť v ústach, pretože potom sa ďaleko ľahšie množia baktérie, ktoré zápach spôsobujú. Preto je potrebné dodržiavať pitný režim a popíjať nesladenú vodu. Keď by ste volili sladké nápoje, situáciu zhoršíte, pretože cukor tvorbu baktérií naopak podporuje.
Water pouring into glass 1000 980x600.jpg
Biely jogurt

Dobrým pomocníkom proti nepríjemnému zápachu z úst je aj biely nesladený jogurt. V prvom rade pomáha zlepšiť trávenie, ktoré je príčinou zápachu dosť často. Zároveň ničí baktérie v ústach, pôsobí aj ako malá dezinfekcia, a tým zápach neutralizuje.

Citrusy

Vitamín C pôsobí antibakteriálne v ústach. Dokážu tiež neutralizovať zápach spôsobený silnejšími aromatickými potravinami – vrátane cesnaku a cibule, syrov a podobne. Keď niečo také zjete, dajte si kúsok pomaranča alebo citrónovú šťavu s kúskami dužiny.

Citrus.jpg
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané