Poklad cennejší ako citróny a pomaranče. Je jedným z najsilnejších antioxidantov na svete!

Zdieľať
Egreš

Slováci sú posadnutí exotikou. Pritom zabúdajú na poklady vlastných záhradiek a lesov, ktoré sú často cennejšie, než všetky pomaranče a citróny sveta. Dnes bude reč o egrešoch. Nenápadný krík nesúci chlpaté zelené bobuľky býval klasickým ovocím našich záhradiek aj obľúbeným lesným plodom. Stále viac sa na neho však zabúda. A je to veľká chyba. Tento zelený chlpáč je totiž jedným z najsilnejších antioxidantov na svete.

Keď zjete jeden plod egrešov, takzvanú Srstka, je to ako by ste zjedli dvadsať pomarančov, toľko je v ňom vitamínu C. Okrem všetkých benefitov plynúcich z kyseliny askorbovej potom navyše oplýva aj celým radom ďalších zdravotných benefitov plynúcich z obsiahnutého rastlinného farbiva, vlákniny a ďalších látok . Vedeli ste napríklad, že egreš zabraňuje rakovine hrubého čreva?

Prírodné čistič organizmu

Blahodárnych účinkov plodov egrešov je toľko, že by sa o nich dala napísať kniha. Malé zelenozlatavé bobuľky sú skvelou zásobárňou veľkého množstva vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré sú pre ľudský organizmus blahodárne a podporujú jeho správne fungovanie.

Pod chlpatou šupkou sa ukrýva gélovitá dužina plná vitamínu C, E, B1 až B6, beta-karoténu, vápnika, fosforu, zinku, medi, horčíka, kremíka a železa. Je účinným prostriedkom na riešenie akútnej a chronickej zápchy, posilňuje cievy a čistí ich od cholesterolu, čím znižuje aj krvný tlak. Okrem toho má schopnosť zlepšiť metabolizmus tukov a zabraňuje ich nadmernému ukladaniu, takže je skvelý aj pre všetkých, ktorí bojujú s nadváhou.

Egrešová detoxikačná kúra

Úplne zásadnú úlohu potom zohráva pri detoxikácii organizmu. Dokáže prečistiť obličky aj celý tráviaci trakt. Okrem toho rozpúšťa obličkové aj močové kamene a odstraňuje tiež nadmerne ukladaný vápnik, ktorý zanáša cievy. Pokiaľ si doprajeme štvortýždňovú intenzívnu egrešovou kúru, bude naše telo ako vymenené.

Egreše obsahujú veľmi vysoké množstvo pektínu. To je dôvod, prečo nie je dobrý nápad pokúšať sa ho odšťavovať v bežnej odstredivke, ktorú má tendenciu zalepovať. Jedinou možnosť jeho spracovanie je zomlieť ho na závitovkovom mlynčeku.

Pri ozdravnej kúre pijeme 300 ml šťavy každé ráno nalačno dve hodiny pred raňajkami. V prípade rozpúšťania obličkových kameňov potom množstvo rozdelíme napoly a pijeme ráno a popoludní.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané