Pohanka, často označovaná ako „zázračná potravina“, sa opäť dostáva do popredia zdravého stravovania. Nielenže poskytuje bohatú zásobu dôležitých živín, ale aj jej príprava je nekonečne variabilná. Ako ju využiť na maximum a prečo by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička?
Pohanka, i keď má svoju špecifickú chuť, ktorej mnohí musia prísť na chuť, sa stáva neodmysliteľnou súčasťou moderného jedálneho lístka. Napríklad palacinky z pohánkovej múky zmiznú zo stola skôr, ako by ste stihli mrknúť.
História jej používania na našom území siaha do 17. storočia, hoci pravdepodobne bola do Európy dovezená už o štyri storočia skôr. V minulosti sa pohanka pestovala predovšetkým na Valašsku, kde slúžila na pečenie chleba alebo výrobu kaší. Po čase bola vytlačená zemiakmi a pšenicou, ale v dnešnej dobe sa vďaka svojim zdravotným prínosom opäť dostáva do popredia.
Pohanku môžete nájsť v rôznych formách – od celých lúpaných zŕn, ktoré sú vynikajúce do rizot či nákypov, až po pohankovú lámanku ideálnu na hustenie polievok a omáčok. Nemenej populárna je pohanková múka, bezlepková alternatíva ideálna pre pečenie pečiva a prípravu lievancov alebo cukroviniek.
Pohanka je skutočným zázrakom aj pre ľudí trpiacich na kŕčové žily, pretože obsahuje rutín, ktorý v kombinácii s vitamínom C podporuje funkcie cievneho systému. Okrem toho pohanka napomáha regenerácii pečene, podporuje mozgovú činnosť a pôsobí proti zrážaniu krvi. Je bohatá na plnohodnotné bielkoviny, vitamíny E, B1 a B2, vlákninu, vápnik, cholín, antioxidanty a aminokyseliny.
Pohánkové palacinky so šunkou, syrom a vajcom
Doba prípravy: 30 minút + 60 minút na odležanie cesta
Počet porcií: 8 palaciniek
Ingrediencie:
- 250 g pohánkovej múky
- cca 200 ml vody
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 1 vajce
- soľ
- rastlinný olej
Náplň:
- 8 plátkov šunky
- 150 g nastrúhaného syra
- 8 vajec
- Do misky nasypte pohánkovú múku a pridajte pol lyžičky soli. V strede urobte jamku, rozklepnite do nej vajcia a pomocou metličky ho dôkladne rozšľahajte.
- Postupne za stáleho miešania pridávajte po častiach vodu, kým nevznikne tekuté cesto. Potom vmiešajte rozpustené maslo.
- Misku s cestom zakryte a nechajte minimálne hodinu odpočinúť.
- Rozohriatu panvicu zľahka potrite olejom, nalejte na ňu cesto a roztiahnite ho do krajov.
- Po otočení palacinky na ňu položte plátok šunky, pridajte strúhaný syr a doprostred rozklepnite vajcia. Bielok jemne roztiahnite do strán.
- Okraje palacinky preložte tak, aby vytvorili štvorcový tvar, ale nedotýkali sa žĺtka.
- Akonáhle bude vajíčko hotové, môžete palacinku podávať.