Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Podbeľ- Táto bylinka je mocná ochrankyňa našich pľúc

reklama:

Kvety sa zberajú veľmi jednoducho odštípnutím prstami zo stonky. Sušíme ich v dobre vetranej miestnosti rozložené na site alebo na papieri a uskladňujeme v uzatvárateľnej nádobe. Menej známy je zber listov, ktoré majú ešte lepšie účinky . Tie sa zbierajú až po odkvitnutí rastliny.

Podbeľ
www.gettyimages.com

Čaj alebo kloktadlo

Zo sušených kvetov sa pripravuje čaj pre liečbu kašľa a všetkých zápalových ochorení horných dýchacích ciest. Pomáha rozpúšťať a uvoľňovať usadený sekrét a uľahčuje odkašliavanie a urýchľuje liečenie. Sušená droga sa užíva buď samotná, alebo ako čaj v zmesi s kvetom čiernej bazy, divozelu a listom skorocelu. Účinkov podbeľa možno využiť aj pri bolesti v hrdle alebo pri zápaloch ďasien.

V takom prípade odvar používame ako kloktadlo.

Listy podbeľa majú veľmi podobné účinky ako kvety.

Predtým sa z podrvených listov rozomletých na kašu robili obklady na prsia ako podpora liečby pľúcnych a prieduškových ochorení. Z odvaru z listov sa pripravovali aj kúpele a zábaly na kožu pri vyrážkach a zápaloch žíl. Kúpeľ v odvare výrazne zmenšuje opuchy na nohách.

Podbeľ sa predtým používal aj vo forme dymu – sušená droga sa balila do cigariet a fajčila, čo zaručovalo na kašeľ okamžitý efekt.

Vedľajšie účinky

Podbeľ by sa nemal aplikovať dlhodobo , niektoré látky môžu mať škodlivý účinok na pečeň. Ak ho ale budete používať s mierou a iba v období choroby, bude vám dobrým a užitočným pomocníkom.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 16. apríla 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.