Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Po prečítaní tohto článku Vás prejde chuť na avokádo!

reklama:
avokádowww.gettyimages.com

Po prečítaní tohto článku Vás prejde chuť na avokádo. Prečítajte si, prečo konzumácia avokáda nie je až tak dobrý nápad.

Bezprecedentné odlesňovanie, využívanie ilegálnych prostriedkov pre dosahovanie väčšieho zisku a zvýšená aplikácia chemických látok, sa podieľa na poškodzovaní zdravia obyvateľov Mexika.

Veľkým dôvodom, prečo sa tento jav deje, je avokádo. A jeho obľúbenosť. Pestovatelia z regiónu Michoacan zvýšili výrub lesov pre možnosť väčšej produkcie avokáda, pretože dopyt po ňom je enormný.

Experti sa obávajú, že nielen výrub lesov, ale aj pesticídy, ktoré sú používané pri pestovaní avokáda, sú príčinou chorobnosti lokálneho obyvateľstva. Chemikálie z horských oblastí totiž stekajú do podzemných vôd, potokov a riek a spolu s chemikáliami prenášanými vetrom ohrozujú nielen prírodu, ale aj ľudí.

Liliana Carmona, jedna z miestnych hovorí: „Kýchanie neprestane ak budú vypúšťať dym,“ hovorí o odlesňovaní hlavne ako matka dvoch detí. Carmona žije priamo v srdci pôdy odlesňovania pre pestovanie avokáda, v dedinke Jujucato.

Príbeh potvrdzuje aj učiteľ Salvador Sales, ktorý vyučuje v Jujucate už 15 rokov. Podľa jeho slov sa stále zvyšuje počet študentov s dýchacími a tráviacimi ťažkosťami. „Veríme, že toto je spôsobené produktmi, ktorými sa striekajú avokádové sady,“ povedal Sales, ktorý si myslí, že vietor, ktorý prenáša výpary z chemikálií ohrozuje zdravie všetkých žiakov.

Okolo 40% svetového podielu pestovania avokáda sa odohráva práve v Mexiku a väčšina avokáda pochádza práve z okolia Jujucata a jazera Zurahuen.

Avokáda okupujú až 137 tisíc hektárov rozlohy Michoacan, podľa dostupných správ, pričom polovicu avokádových sadov tvorili v minulosti lesy. Odlesňovanie rastie rýchlym tempom (až 2,5% ročne) a to hlavne v dôsledku možnosti celoročného pestovania avokáda vďaka vhodným klimatickým podmienkam.

Silný lokálny dopyt si tak vyžiada cenu nielen na lesoch, ale aj obyvateľoch, ktorí sa nemôžu brániť obrovskému tlaku pestovateľov avokáda. Preto sa miestne úrady rozhodli pre obnovu poškodenej pôdy, čo však nestačí.

Ako spotrebiteľ môžete urobiť aspoň jedno, skontrolovať štítok na avokáde a vyberať si tie avokáda, ktoré pochádzajú zo sadov, ktoré nepoškodzujú životné prostredie.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 18. marca 2021

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.