Po prečítaní tohto článku, už nikdy viac nevložíte bravčové mäso do úst

Zdieľať
bravčové mäso
Po prečítaní tohto článku, už nikdy viac nevložíte bravčové mäso do úst www.gettyimages.com

Ste milovníkom bravčového mäsa? Po tomto článku zrejme zvážite jeho konzumáciu. Niektoré náboženstvá zakazujú konzumáciu bravčového mäsa, pretože ho považujú za „nečisté“. Potrebujete k tomu vysvetlenie? Je na tom aj niečo viac ako len náboženské presvedčenie? Ako sa ukazuje, nejde len o nenormálnu náboženskú vieru. Existujú totiž aj viac experimentálne prípady, ktoré tento ich postoj podporujú.

V čom viazne problém bravčového mäsa?

Ošípané sú považované za všežravé zvieratá, čo znamená, že zjedia viac-menej všetko, dokonca aj skazenú potravu, moč, výkaly či nebezpečné organizmy ako napríklad plesne. Tráviaci systém ošípaných nestihne eliminovať na-akumulované toxíny, pretože ich trávenie prebieha zvyčajne len 4 hodiny. Je to však dosť času na to, aby sa tieto toxíny vstrebali do krvi a uložili niekde v ich tele. Zvyčajne sa ukladajú do ich tuku a vnútorných orgánov. Istý magazín vykonal zaujímavý test na približne 200 vzorkách bravčového mäsa. Výsledok bol taký, že až 69% vzoriek preukázalo kontamináciu baktérií Yersinia enteroclitica. Ide o veľmi nebezpečný mikroorganizmus, ktorý spôsobuje horúčky, hnačky, zvracanie a kŕče. A čo je ešte horšie, mleté ​​bravčové mäso má vyššiu šancu dodatočnej kontaminácie ako krájané mäso. Okrem toho, testy často ukázali v bravčovom mäse prítomnosť kontroverzných liečiv ako ractopamín, ktorý je už v niektorých krajinách Európy a v Číne zakázaný. Mnohé z baktérií nájdenej v bravčovom mäse sú rezistentné na antibiotiká. Ich prenos na človeka tak môže spôsobovať ťažko liečiteľné infekcie. Bravčové mäso sa nevyznačuje len prítomnosťou nebezpečných baktérií. Bežne sa v ňom nachádzajú aj rôzne druhy parazitov a zdroje infekcií, ktoré sa tiež môžu preniesť na človeka.

Ide hlavne o nasledovné druhy:

  • Taenia solium – črevný parazit, ktorý napáda rôzne tkanivá a vyvoláva stratu chuti do jedla.
  • Menangle infekcie – spôsobuje horúčky, husiu kožu, migrény a potenie.
  • Svalovec – parazitický červ vyvolávajúci opuchy, myalgiu, horúčky a nevoľnosti.
  • Hepatitída E – vírusová infekcia spôsobujúca únavu, nevoľnosť a žltačku. Závažnejšie prípady môžu viesť k fibróze a cirhóze pečene.

Štúdie ukazujú, že dôkladné varenie dokáže znížiť riziko prenosu parazitov a infekcií. Neexistuje však stanovená teplota, pri ktorej sa zaručene zničia všetky cudzorodé organizmy alebo ich spory.

Aké pravidlá dodržiavať pri jedení bravčového

nájdete na druhej strane v prezentácii:

Aké pravidlá dodržiavať pri jedení bravčového

Ak aj napriek všetkému doteraz uvedenému stále chcete konzumovať bravčové mäso, snažte sa dodržiavať nasledujúce pravidlá:

1. Kontrola teploty varenia

Počas varenia či pečenia mäsa používajte potravinársky teplomer so sondou, aby ste sa presvedčili,či je mäso dosiahne optimálnu teplotu v celom svojom objeme. Je nevyhnutné, aby sa v ňom zničili všetky cudzie organizmy. Teplota by nikdy nemala klesnúť pod 62C a pri mletom mäse pod 71c. Ideálne je riadne dlhodobé varenie v 100˚C vode ako opekanie, kde je ťažšie zmerať teplotu hlavne pri hrubších kúskoch mäsa.

2. Oddelenie od iných potravín

Bravčové mäso držte dôkladne oddelené od ostatných potravín. Jedná sa hlavne o tie, ktoré sa konzumujú surové, ako napríklad zelenina.

3. Dôkladné umývanie rúk

Nezabudnite si vždy dôkladne umyť ruky po manipulácii s mäsom. Snažte sa  mäso spracovať naraz, aby ste minimalizovali riziko, že dôjde ku kontaminácii iných potravín alebo kuchynského náradia ako sú nože, dosky na krájanie a podobne.

4. Zdravé bravčové

Pri nákupe mäsa uprednostníte také, kde boli ošípané chované bez antibiotík, hormónov či iných liečiv. Najlepším výberom je kúpa bio bravčového mäsa, u ktorého je prísny zákaz používania nebezpečných substancií.

5. Nedajte sa oklamať zavádzajúcimi označeniami na obale

Niekedy sa zvyknú na obaloch uvádzať zavádzajúce označenia ako „prírodné“, „z horských oblastí“ alebo „100% slovenskéhé“, ktoré nemajú nič spoločného s užívaním antibiotík. Dôležité je priame vyjadrenie ako „bez antibiotík“, „bez hormónov“ alebo „bio“.

Je Bio bravčové riešením?

nájdete na druhej strane:

Je Bio bravčové riešením?

Bio bravčové mäso je určite zlepšením oproti tomu bežnému mäsu z tradičných veľkochovoch. Napriek tomu však aj naďalej existujú dôvody pre obavu. Ošípané chované bežne vo výbehu alebo na poli sú extrémne náchylné k infekcii parazitom svalovec spiralis, inak nazývané aj ako prasací červ. Ten patrí medzi najobávanejšie druhy parazitov. Dôkladné varenie ho dokáže zneškodniť, ale musíte dôsledne dodržiavať pravidlá pre správnu prípravu mäsa, hlavne, aby bolo dôkladne uvarené v celom svojom objeme. Riešením môže byť aj príležitostná konzumácia bravčového. Stále však existuje riziko, že s každou jeho konzumáciou rastie aj riziko prenosu niektorého z mnohých ochorení popísanom v tomto článku.

Ďalšie dôvody pre obavy

Ako by doteraz popísané problémy týkajúce sa bravčového mäsa nestačili, je toho ešte viac. V našich končinách sa totiž až 97% ošípaných chová v uzavretých a priestorovo obmedzených podmienkach na veľkofarmách. Tieto zvieratá nikdy nemajú šancu sa prebehnúť po zelenej tráve, nadýchať čerstvého vzduchu alebo hriať len tak na slnku. Sú natlačené v malých ohradách, kŕmené umelými kŕmnymi zmesami obsahujúce lieky, ktoré ich majú udržiavať pri živote a relatívnom zdraví. K tomu sú nútené žiť na vlastných výkaloch, moči a zvratkami. V dôsledku toho až 1/4 ošípaných trpí svrabom – veľmi nepríjemným, až úzkostným ochorením kože, ktorý neprechádza. Bohužiaľ, väčšina ošípaných žijú v podmienkach, kde sú nútené dýchať otravné plyny ako amoniak, ktorý sa vytvára z moču a výkalov. Tieto výpary poškodzujú ich pľúca až do takého štádia, že vyše 80% ošípaných v čase zabitia trpí chronickým zápalom pľúc.

Záver

Teror, ktoré musia tieto zvieratá inteligentnejšie ako psy znášať, nemá konca kraja. To, čo sme napísali v tomto článku je len vrcholom ľadovca. Približnú predstavu ste si však zrejme už vytvorili. Naozaj je hodné uváženie, či konzumácia bravčového mäsa stojí za to riziko poškodenia zdravia a zároveň za utrpenie týchto zvierat.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané