Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Po prečítaní tohto článku, už nikdy viac nevložíte bravčové mäso do úst

reklama:
bravčové mäso
Po prečítaní tohto článku, už nikdy viac nevložíte bravčové mäso do ústwww.gettyimages.com

Ste milovníkom bravčového mäsa? Po tomto článku zrejme zvážite jeho konzumáciu. Niektoré náboženstvá zakazujú konzumáciu bravčového mäsa, pretože ho považujú za „nečisté“. Potrebujete k tomu vysvetlenie? Je na tom aj niečo viac ako len náboženské presvedčenie? Ako sa ukazuje, nejde len o nenormálnu náboženskú vieru. Existujú totiž aj viac experimentálne prípady, ktoré tento ich postoj podporujú.

V čom viazne problém bravčového mäsa?

Ošípané sú považované za všežravé zvieratá, čo znamená, že zjedia viac-menej všetko, dokonca aj skazenú potravu, moč, výkaly či nebezpečné organizmy ako napríklad plesne. Tráviaci systém ošípaných nestihne eliminovať na-akumulované toxíny, pretože ich trávenie prebieha zvyčajne len 4 hodiny. Je to však dosť času na to, aby sa tieto toxíny vstrebali do krvi a uložili niekde v ich tele. Zvyčajne sa ukladajú do ich tuku a vnútorných orgánov. Istý magazín vykonal zaujímavý test na približne 200 vzorkách bravčového mäsa. Výsledok bol taký, že až 69% vzoriek preukázalo kontamináciu baktérií Yersinia enteroclitica. Ide o veľmi nebezpečný mikroorganizmus, ktorý spôsobuje horúčky, hnačky, zvracanie a kŕče. A čo je ešte horšie, mleté ​​bravčové mäso má vyššiu šancu dodatočnej kontaminácie ako krájané mäso. Okrem toho, testy často ukázali v bravčovom mäse prítomnosť kontroverzných liečiv ako ractopamín, ktorý je už v niektorých krajinách Európy a v Číne zakázaný. Mnohé z baktérií nájdenej v bravčovom mäse sú rezistentné na antibiotiká. Ich prenos na človeka tak môže spôsobovať ťažko liečiteľné infekcie. Bravčové mäso sa nevyznačuje len prítomnosťou nebezpečných baktérií. Bežne sa v ňom nachádzajú aj rôzne druhy parazitov a zdroje infekcií, ktoré sa tiež môžu preniesť na človeka.

Ide hlavne o nasledovné druhy:

  • Taenia solium – črevný parazit, ktorý napáda rôzne tkanivá a vyvoláva stratu chuti do jedla.
  • Menangle infekcie – spôsobuje horúčky, husiu kožu, migrény a potenie.
  • Svalovec – parazitický červ vyvolávajúci opuchy, myalgiu, horúčky a nevoľnosti.
  • Hepatitída E – vírusová infekcia spôsobujúca únavu, nevoľnosť a žltačku. Závažnejšie prípady môžu viesť k fibróze a cirhóze pečene.

Štúdie ukazujú, že dôkladné varenie dokáže znížiť riziko prenosu parazitov a infekcií. Neexistuje však stanovená teplota, pri ktorej sa zaručene zničia všetky cudzorodé organizmy alebo ich spory.

Aké pravidlá dodržiavať pri jedení bravčového

nájdete na druhej strane v prezentácii:

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

66041617_10214129279537987_1873331762327715840_n.jpg
Autor Dátum 19. novembra 2021

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.