Po prečítaní ihneď prestanete vyhadzovať škrupiny od vajíčok. Budete ľutovať, že ste ich do dnešného dňa vyhadzovali!

Zdieľať
škrupiny od vajíčok
Po prečítaní ihneď prestanete vyhadzovať škrupiny od vajíčok. Budete ľutovať, že ste ich do dnešného dňa vyhadzovali! Foto: www.gettyimages.com

Vajíčka sú potravina, ktorú miluje väčšina našej populácie. Sú skvelé na prípravu hŕbu sladkých i slaných pokrmov. Málo kto sa ale zamyslí nad tým, ako možno využiť ich škrupiny. Zvyčajne si z vajec totiž pripravíme, čo potrebujeme a ich obal (škrupinu) vyhodíme do koša. Na čo všetko ich môžeme ešte využiť? Čítajte ďalej a dozviete sa to.

Škrupina ako zdroj vitamínov

Ak máte možnosť odoberať vajíčka z domácich chovov, je práve pre Vás určený tento prvý tip. Po riadnom očistení môžete totiž zvyšné škrupiny rozdrviť v kuchynskom robote a pripraviť z nich prášok, ktorý možno ďalej využiť napríklad do zdravých kokteilov alebo iných pokrmov. Chuť nemajú škrupiny takmer žiadnu a tak sa v jedle úplne stratia. Sú totiž veľmi bohaté na vitamíny a obsahujú až 90% vápnika, ktorý je veľmi prospešný a dôležitý pre to, aby sme mali zdravé zuby, svaly a tiež kosti. Takže je škoda ich ďalej nevyužiť.

Existuje ale aj viac možností, ako s nimi naložiť, napríklad:

viac na druhej stránke:

Ako odpudzovač škodcov na záhrade.

Ak Vašu záhradu okupujú už dlho slimáci či iní škodcovia, ktorých sa nie a nie zbaviť a ničia Vám Vašu úrodu. Pomôže Vám zaručený trik, kedy okolo všetkých týchto rastlín rozsypete pár rozdrvených škrupín, ktoré škodcov odpudia a dajú tak Vašej záhrade nadobro pokoj.

Ako záhradné hnojivo.

Ako už je spomenuté vyššie, sú škrupiny skvelým zdrojom vápnika, a preto je tiež skvelým hnojivom pre Vaše rastliny, stačí ich opäť rozdrviť a rozsypať tam, kam potrebujete a uvidíte, ako Vaše pôda naraz ožije. Tiež je možné ich pridať do kompostu, urýchľujú totiž priebeh kompostovania a navyše z nich do neho prejdú všetky ich vitamíny.

Pre vylepšenie horkosti Vašej kávy.

Tento trik sa Vám môže zdať možno trochu divný, ale ak nie ste spokojní s horkosťou Vašej kávy a chceli by ste ju zmierniť, tak aj to dokážu vaječné škrupiny urobiť. Stačí ich len pridať do mlynčeka s kávou a uvidíte ten rozdiel.

Ako liek na svrbenie kože.

Ak trpíte na podráždenú kožu a často Vás svrbí, môžete si doma pripraviť roztok zo škrupín a jablčného octu. Tieto dve ingrediencie zmiešate dohromady a necháte v miske odstáť aspoň dva dni. Škrupina sa úplne rozpustí a vznikne tak liečivý roztok, ktorý toto podráždenie zmierni.

Zamyslite sa nabudúce nad tým, čo do koša vyhadzujete a radšej sa to snažte ešte využiť vo svoj prospech.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané