Kuracie mäso patrí medzi najobľúbenejšie na trhu, ale zároveň sa u neho môže vyskytovať veľmi zákerná baktéria. Do Európy sa bohužiaľ dostalo nekvalitné mäso, s ktorým sa môžete stretnúť aj vo svojom obľúbenom obchode. Musíte si na to dávať pozor, pretože obsahuje baktérie salmonely, ktoré sú extrémne nebezpečné hlavne pre menšie deti. U nich môže choroba spôsobiť aj smrť.
Mäso z Ukrajiny
Už pred nejakým časom sa diskutovalo o tom, že by sa na Slovensko a do Čiech nemalo dovážať mäso z Ukrajiny. Bohužiaľ sa to stále deje. Do Európy sa vďaka tomu dostalo veľmi nebezpečné kuracie mäso. Na prvý pohľad to možno nespoznáte, pretože spoločnosť má oficiálne sídlo na Slovensku, kam mäso dováža z Ukrajiny. Na Slovensku ho prebalia a rozošlú do zvyšku Európy.
Európske stredisko pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) už evidovalo stovky prípadov, ktoré veľmi rýchlo pribúdajú. Dokonca je zaznamenané aj jedno úmrtie. Prípady sa pritom neobjavili len u nás, ale aj v Nemecku, Francúzsku, Poľsku, Belgicku, Rakúsku, Dánsku alebo Holandsku. Celá Európa s týmto problémom bojuje. Najlepšie si to ale ustrážite vy sami.
Tuzemských kurčiat sa nemusíte obávať
Nespoliehajte sa na dovoz zo zahraničia. Nájdite si farmu, ktorá predáva čerstvé mäso, a odoberajte ho priamo od chovateľa. Alebo sa v obchode pozerajte iba na známe značky mäsa. Preto by ste sa teraz (viac ako inokedy) mali spoľahnúť na lokálny trh a nakupovať iba čerstvé mäso od našich kurčiat.
Nepozerajte sa na cenu. Mäso z Ukrajiny možno bude lacnejšie, ale ohrozí vaše zdravie. A za to pár eur rozhodne nestojí. Pozor si dávajte hlavne v prípade, že podávate toto mäso deťom. U nich je totiž priebeh salmonely oveľa horší. A vždy dbajte na to, aby bolo mäso správne pripravené. Ani to vám ale pri otrávenom mäse nemusí pomôcť. Preto teraz kupujte iba slovenské mäso!
A teraz, ak vám kuracie neznechutili, pridáme jeden výborný recept:
Kuracie mäso na šampiňónoch
Suroviny
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice masla
- 500 g kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- 200 ml vývaru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 200 g čerstvých šampiňónov
- 1 lyžička hladkej múky
- petržlenová vňať
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Kuracie prsia nakrájame na cca 2 cm kocky..
2. Krok
Očistíme cibuľu a najemno nakrájame..na masle orestujeme cibuľu , pridáme šampiňóny nakrájané na plátky a spolu osmažíme..Pridáme kuracie prsia premiešame..Počkáme kým sa zatiahnu a zaprášime hladkou múkou.Neskôr podlejeme vývarom..
3. Krok
Spolu dusíme asi 10 minút..Potom pridáme smotanu a prevaríme ..Počkáme kým sa omáčka nezredukuje ,a ešte dochutíme soľou a korením..Pred podávaním pridáme petržlenovú vňať, ktorú si najemno nasekáme..
4. Krok
Podávame s dusenou ryžou