Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Perník pozná asi každý, ale prečítajte si tieto menej známe fakty práve o tejto sladkej pochúťke!

reklama:

Patrí k tým najstarším druhom pečiva

Perník
www.gettyimages.com

Kedy ľudstvo prvýkrát ochutnalo túto sladkosť, sa už asi nedozvieme. Každopádne dôkazy zo staroegyptských pyramíd potvrdzujú, že bol značne obľúbený už v dobe faraónov. Pochutnávali si na ňom aj v starom Ríme a Grécku.

Ako vznikol jeho názov?

Prvé recepty v sebe obsahovali okrem iného aj korenie, vďaka ktorému pravdepodobne vznikol prvotný názov „Peprník.“ Ten sa asi ľuďom zdal ako príliš dlhý, takže sa neskôr ešte trochu skrátil …

 Pôvodný recept obsahoval iba tri prísady

Perník sa predtým pripravoval len z medu, múky a korenia. Dnes sa už samozrejme stretneme s oveľa rafinovanejšími receptami, kedy sa používa pšeničná a ražná múka, pridáva sa mlieko, vajcia, pálený cukor a med. Zmes je korenená škoricou a zázvorom, občas tiež klinčekmi, kardamonom, muškátovým orieškom, anízom a levanduľou.

 Príprava bola ostro stráženým tajomstvom

Každý majster mal svoju vlastnú receptúru prípravy sladkej pochúťky. Túto receptúru uchovával vo veľkej tajnosti a odovzdával ju len svojmu nástupcovi. Zo stredovekých receptúr je nám známe až 90 druhov vzácnych bylín a korenia pridávaných do perníka.

Prečo sa do sladkého pečiva pridávalo korenie

Okrem chuťových kvalít to malo aj pragmatický účel. Perník bol totiž často exportovaný na veľké vzdialenosti a z toho dôvodu bol vyrábaný tak, aby počas týchto dlhých ciest neutrpela jeho kvalita. Korenie mu sčasti tieto vlastnosti prepožičiavalo.

Ako sa perník formoval?

Rovnako ako v Egypte bol výsledok vždy tuhý, lesklý, s reliéfnym povrchom zvaný tlačený, a formoval sa vtlačovaním tuhého cesta do foriem vyrezávaných z tvrdého ovocného dreva. Forma sa vopred vysypala hrachovou múkou, cesto sa starostlivo vtlačilo do reliéfu, potom sa z formy vykleplo a perník sa zvoľna piekol v peci. Potieral sa rozvareným ovocným glejom, až sa povrch krásne leskol.

Perníky predtým piekli murári

Práca s perníkom bývala namáhavá a vyžadovala fyzicky zdatných mužov. Mnohé cestá boli tak tvrdé, že sa delili sekerou a Pernikári na jeseň najímali murárov, aby im pomohli s prípravou.

Z prípravy perníku sa stalo umenie

Prvé stredoveké správy o tomto“sladkom“ remesle alebo umení pochádzajú zo strednej Európy z konca 13. storočia. V roku 1293 bol vo sliezskej Svídnice dokonca ustanovený perníkársky cech. V nemeckom Ulme je prvá pernikáreň zaznamenaná v roku 1296.

Perník bol dlhú dobu luxusom

Tradične sa tento sladký pokrm vyrábal v hanzovných mestách ako symbol ich úspechu. Vzhľadom k cene korenia, ktoré sa užívalo pri jeho príprave, si ho mohli dovoliť len tí najbohatší.

Tradícia výroby pokračuje dodnes …

Perník je charakteristický pre mnohé svetové mestá – napr. Mníchov, Norimberg, Amsterdam, Gdansk a ďalšie.

Perník je predchodcom dnešných chipsov

Brémsky medový koláč sa pripravoval ako veľmi silno okorenený, aby povzbudil smäd hostí. Chuťovo sa dokonca podobal čipsom.

Zjedzte perníkové mužíčka a vydáte sa

V Anglicku existovala legenda, že ak nezadaná žena zje medovníkového mužíčka, prinesie jej to ozajstné životné šťastie.

Perník mal aj pozitívne účinky na zdravie

V úplných začiatkoch ho najčastejšie pripravovali práve mnísi v kláštoroch, aby ním mohli pomáhať chorým. Za významné vlastnosti sladkosti môžu predovšetkým jeho prísady. Napríklad v ňom obsiahnutý zázvor upokojoval žalúdok, pomáhal pri nevoľnostiach a podporoval imunitu. Med ako hlavné sladidlo bol považovaný za „nebeský liek.“

Perníkárstvo patrilo k špecializovaným remeslám

Až keď sa obľuba perníka rozšírila, začali ho vyrábať živnostníci vo veľkom. Vzhľadom ku zložitým výrobným postupom a nedostupnosti niektorých surovín (hlavne rôzneho cudzokrajného korenia) patrilo k špecializovaným remeslám viazaným cechovými regulami.

Ustál dokonca aj pred vojnou

Za husitských vojen ho táboriti pokladali za prepych a hrozil mu teda zánik. Avšak aj túto ťažkú ​​dobu nakoniec jeho výroba prežila a čoskoro sa opäť stala kvitnúcim a výnosným odborom.

Perníky všetkého druhu …

Dnes existuje celý rad najrôznejších perníkov –  zdobený rôznofarebnými polevami, cukrovými glazúrami či nalepovanými obrázkami. Existujú tiež perníky plnené kandizovaným ovocím a orieškami pre sviatočné príležitosti.

Perník plní priania.

Jedna švédska tradícia hovorí, že sladká pochúťka tiež vie plniť sny. Stačí ju položiť do jednej ruky a niečo si priať. Potom je nutné rozlomiť perník druhou rukou, a ak vďaka tomu vzniknú 3 kusy, želanie sa vyplní.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 30. novembra 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.