Pení vám mäso pri varení? Pozrite, prečo sa to deje

Zdieľať
pena

Určite už ste to niekedy zažili. Akonáhle začnete variť mäso na vývar alebo omáčku, väčšinou začne peniť. Väčšina ľudí túto nevzhľadnú penu odstráni a varí mäso ďalej. Chcete vedieť, čo tento stav spôsobuje a čo by ste s ním mali robiť?

Varenie mäsa je veľmi zdravý spôsob prípravy

Tepelná úprava mäsa je veľmi dôležitá. Vyprážanie nie je pre vaše zdravie ideálne. Varenie a pečenie je oveľa lepšie, ale mali by ste vedieť, ako to urobiť správne. Jedine tak získate z pokrmu maximum bielkovín a minerálnych solí, ktoré sa z mäsa počas varenia uvoľňujú. Práve tieto dve zložky tvoria penu, ktorá sa môže objaviť na povrchu vody. Väčšina ľudí ju odstraňuje, ale tým sa pripravujú o cenné minerály a bielkoviny.

Prečo sa pena nevytvorí vždy, keď varíte mäso? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Tvorí sa totiž jedine v prípade, že vložíte mäso do studenej vody. Riešením je vložiť ho hneď na začiatku do vriacej vody. Mäso sa vďaka tomu rýchlo zatiahne a všetky minerály a ďalšie zložky zostanú vo vnútri mäsa. Ak budete mäso variť v studenej vode, nemali by ste penu odstraňovať, aby ste o nič neprišli. Ako si s ňou poradiť?

Rada skúsených kuchárov je jednoduchá. Penu by ste mali v hrnci nechať, pokiaľ nejde o tmavú penu. Tá pravdepodobne obsahuje krv, a preto by ste ju mali odstrániť. V opačnom prípade ju tam nechajte, ale pridajte do horúcej vody cibuľu, ktorá pomôže penovej vrstve klesnúť na dno. Vďaka tomu budete môcť konzumovať zdravý pokrm, ktorý si zároveň zachová krásny vzhľad.

Mäso vždy varte na miernom ohni, aby bolo skutočne chutné. Veľmi dôležité je aj polievku osoliť, a to asi pol hodiny pred koncom varenia. Vďaka tomu bude pokrm skvele dochutený, pretože chute budú mať čas sa spojiť. Až budete mať všetko hotové, počkajte 20 minút, než vývar precedíte. Vďaka tomuto postupu budete mať vždy silný a chutný vývar.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané