Máte v pláne rýchlo pohostiť nečakaných hostí niečím sladkým, no nechcete stráviť dlhé minúty prípravou? Tento „lenivý“ dezert je ideálny – jeho príprava je skutočne rýchla, a výsledok pritom očarí svojou chuťou! Pripraviť môžete rovno dve varianty, pričom obe využívajú len tri základné ingrediencie. Takto ľahko si získate aj najnáročnejších hostí.
Čo budete potrebovať?
Keď chcete za pár chvíľ vytvoriť chutný dezert, tu je návod, ktorý zvládne naozaj každý. Bez zbytočnej komplikácie či zložitého postupu potrebujete iba 3 vajcia, 120 g bielej čokolády a 120 g jemného tvarohu, ktorý by mal mať izbovú teplotu. Pripravíte tak prvý dezert, no ak máte chuť na čokoládovú variantu, pozrite nižšie.
Jednoduchý tvarohový koláč
Najskôr si zapnite rúru a predhrejte ju na 170 °C. Pripravte si formu alebo plech, do ktorého položíte papier na pečenie – ten zabezpečí, že koláč sa neprilepí a ľahšie sa bude vyberať. Bielu čokoládu polámte na kúsky a dajte rozpustiť vo vodnom kúpeli. Po rozpustení čokoládu nechajte trochu vychladnúť, aby nebola príliš horúca. Do mierne vychladnutej čokolády postupne vmiešajte tvaroh a následne pridajte žĺtky zo všetkých troch vajec. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh a opatrne ich zamiešajte do zmesi čokolády a tvarohu, aby cesto zostalo nadýchané. Celú hmotu vylejte do pripravenej formy. Pečte asi 15 minút, potom rúru vypnite a nechajte koláč ešte ďalších 15 minút „dôjsť“ v teple rúry.
Tipy na servírovanie
Po vychladnutí môžete tento jednoduchý koláč podávať posypaný práškovým cukrom, čo mu dodá jemnú sladkosť. Skvelo sa k nemu hodí ovocie – jahody, maliny alebo čučoriedky, či už čerstvé, alebo s troškou šľahačky. Môžete tiež použiť marmeládu podľa chuti alebo skúsiť pridať štipku škorice, čokoládové hoblinky či nasekané orechy, aby ste dezertu dodali vlastnú chuťovú stopu.
Jednoduché dezerty, ktoré sú iba z 3 ingrediencií.
Rýchla čokoládová torta
Druhá varianta, ktorú si môžete pripraviť, je čokoládová torta. Na túto dobrotu potrebujete 4 vajcia, 10 až 15 sušených datlí bez kôstok a 150 ml kakaa. Všetky ingrediencie spolu rozmixujte v mixéri na hladké a jemné cesto. Následne cesto vylejte do menšej okrúhlej formy (s priemerom približne 17 cm), ktorú opäť vyložíte papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 200 °C a pečte asi 20 minút. Po upečení nechajte tortu úplne vychladnúť a potom ju opatrne vyberte z formy, aby zostala neporušená.
Servírovanie a krémová poleva
Tento čokoládový koláč môžete podávať s cukrovým posypom, ale ak chcete pridať niečo špeciálne, vyskúšajte krémový polev z troch jednoduchých surovín. Potrebujete jednu vychladenú konzervu plnotučného kokosového mlieka (400 ml), 4 lyžice kakaa a lyžicu medu. Všetky tieto suroviny spolu vyšľahajte do jemnej a hladkej peny, ktorou natriete vychladnutý koláč. Takto pripravený dezert môžete podávať s čerstvým ovocím, kopčekom zmrzliny alebo šľahačkou – každému to podľa chuti ešte viac priblíži dokonalý dezert.