Paradajky, čučoriedky, ale aj čaj škodí našim zubom viac, než sa myslíme.

Zdieľať

Všetci chceme mať zdravý úsmev a robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme si ho zaistili: pravidelne navštevujeme svojho zubára, odmietame jesť sladké potraviny a jeme zdravé potraviny. Potraviny, ktoré sa zdajú byť bezpečné, sa však často preukazujú ako veľmi škodlivé pre Vaše zdravie.

Aby sme Vám pomohli, zostavili sme dnes pre Vás zoznam potravín, ktoré všetci jeme, ale ktoré zároveň škodia našim zubom.

1. Čučoriedky

Čučoriedky síce neovplyvňujú zdravie Vašich zubov, ale menia ich farbu. Samozrejme, ak nebudete jesť čučoriedky veľmi často, nestane sa to, ale ich ozajstní fanúšikovia musia byť pripravení na to, že sa ich zuby kvôli šťave stanú trochu žltšími.

2. Biele víno

Obdivovatelia bieleho vína musia urobiť dôležitú voľbu: svoj obľúbený nápoj, alebo zdravú sklovinu. Druhá možnosť by mala byť Vaša voľba, ak nechcete, aby Vaše zuby boli citlivé, alebo krehké.

3. Červené víno

Červené víno naozaj neovplyvňuje zdravie Vašich zubov, ale mení ich prirodzenú farbu na nevzhľadný odtieň sivej.

4. Čipsy

To je jednoduché: čipsy sa skladajú z rýchlych sacharidov, ktoré sa menia na glukózu v spojení so slinami. To môže viesť k triviálnym, ale nebezpečným kazom. Ďalšia vec, ktorú chipsy narúšajú, je zubná sklovina, takže si nezabudnite po ich konzumácii vypláchnuť ústa vodou.

5. Žuvačka

Žuvačka bez cukru sa môže zdať bezpečná pre Vaše zuby. Jej najväčším nebezpečenstvom však nie je cukor, ale ničivý vplyv na výplne, zubné korunky a mostíky. Okrem toho, keď žujeme , produkcia slín sa zvyšuje, čo vedie k produkcii alkalických látok. Vďaka tomu potom erodujú výplne a zubná sklovina.

6. Popcorn

Kino bez pukancov? Mali by ste si to vedieť predstaviť, pretože každé balenie obsahuje tvrdé semená, ktoré sa nepremenia na popcorn. Tie potom môžu poškodiť zubné korunky a slabé zuby. Okrem toho sa táto strava skladá z rýchlych sacharidov, ktoré tvoria škodlivú glukózu.

7. Paradajky

Rovnako ako citrusové plody sú paradajky kyslé. To platí nielen pre čerstvé paradajky, ale aj pre rôzne omáčky a dusené  mäso. Kyselina značne poškodzuje Vaše zuby a zvyšuje zubnú citlivosť.

8. Chlieb, makaróny a zemiaky

Potraviny, ktoré obsahujú veľa škrobu, sa držia na zuboch a zostávajú dlho v ústach. Škrob vyvoláva tvorbu „hniezda“ pre zubný plak. Okrem toho sa škrob premieňa na cukor, keď dochádza ku kontaktu so slinami. To môže viesť k vzniku kazov a ďalších vážnych problémov.

9. Sušené ovocie

Sušené jablká a hrušky sú veľmi sladké, zatiaľ čo sušené marhule, slivky a iné „žuvacie“ sušené ovocie sú nebezpečné kvôli ich lepivej štruktúre. Doslova nalepí cukor na zuby. U cukru je potom známe, že škodí zubom. Vedie k vzniku kazov a poškodzuje sklovinu.

10. Čaj

Každý vie, že čaj obsahuje kofeín, ktorý má negatívny vplyv na telo, ale aj fluór. Ten je nevyhnutný pre ľudské telo, ale ak je ho priveľa, ovplyvňuje zdravie kostí a zubov. Ak chcete byť v bezpečí, nepite viac ako 4 šálky čaju denne.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané