Páli vás záha?

Zdieľať
00 1.jpg

Ako si „schladiť“ záhu, keď páli a v ústach zanecháva nepríjemne kyslú pachuť?

Tomuto javu sa odborne hovorí  pyróza a väčšina ľudí ju zažila na vlastnej koži.

Objavuje sa denne u 10% obyvateľstva.

Najmenej raz do mesiaca ňou trpí až 44% ľudí.

Až príliš dôverne ju tiež poznajú tehotné ženy, čo je dané hormonálnymi zmenami aj tlakom spôsobeným rastom maternice.

Pálenie záhy však väčšinou vymizne čoskoro po pôrode.

01 3.jpg

Agresívne žalúdočné kyseliny

K páleniu záhy dochádza v okamihu, keď sa tráviaca potrava a žalúdočná kyselina navracajú zo žalúdka späť do pažeráka.

Tento jav sa odborne nazýva reflux.

Jedná sa predovšetkým o pocit pálenia za hrudnou kosťou, ktoré môže zasahovať až do krku .

V niektorých prípadoch sa reflux prejavuje tiež regurgitáciou ,

čo je zatekanie obsahu žalúdka alebo jedla do pažeráka aj do úst, ďalej sa prejavuje slinením, grganím, problémom s prehĺtaním, vracaním a bolesťami v hornej časti brucha.

Ak sa žalúdočný obsah vracia do pažeráka častejšie, hovoríme o tzv. Patologickom refluxe alebo o refluxnej chorobe pažeráka.

V tomto prípade je na mieste návšteva lekára.

Problémy spôsobujúce pyróza sú obvykle spojené s hektickým štýlom života, stresom, nevhodnou stravou a nezdravými životnými návykmi.

04 1.jpg

Čo zaberá na  pálenie záhy?

Osvedčenou a známou prvou pomocou je jedlá sóda.

Poznali ju už naše babičky, ktoré tiež zaháňali nepríjemné pocity hrnčekom mlieka, ktoré neutralizuje kyselinu v pažeráku.

Blahodárne pôsobí aj šťava z  aloe vera, ktorá prináša dlhodobejšie účinky, než len momentálne potlačenie prejavov.

Silu prírody môžeme využiť aj v podobe rastlinných čajov z mäty , medovky , paliny, puškvorca alebo púpavy .

Z byliniek potom najviac pomáha margarétka obyčajná v kvapkách alebo mletý horec – malé množstvo mletého koreňa sa zapije vodou.

Blahodarne pôsobia tiež mandle– stačí zjesť denne len pár kúskov.

Napodiv najrýchlejšie pôsobí kyslá uhorka, ktorá takmer okamžite zmení chemické reakcie v žalúdku.

02 2.jpg

Ako jesť pri refluxe

Niektoré potraviny zvyšujú sekréciu kyseliny chlorovodíkovej, ktorá dráždi pažerák.

Pri pyróze by človek mal obmedzovať predovšetkým tučné a sladké potraviny,

čerstvé pečivo, cibuľu a cesnak, korenie, kávu a alkoholické nápoje.

Určite si odpustite predovšetkým čokoládu, paradajky,

citrusové plody a nápoje z nich vyrobené, kolu a sýtené nápoje s bublinkami.

Naopak prospešné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, kukurica, ryža, kefír, jogurt, koreňová zelenina, rastlinné oleje, oranžová zelenina (mrkva, tekvica) a listová zelenina.

03.jpg

Ako sa pyróze brániť?

Týmto syndrómom okrem ľudí s uvoľneným zvieračom medzi pažerákom a žalúdkom najviac trpia alkoholici, silní fajčiari a obézni ľudia.

Z toho vyplýva, aká asi tak môže byť prevencia :

Zdravší životný štýl a strava a schudnúť pár kíl.

Existuje aj niekoľko odporúčaní, ktoré by človek mal dodržiavať.

Pri problémoch s žalúdočnou kyselinou je najlepšie vyvarovať sa fajčeniu , prácu v predklone , nosenie ťažkých predmetov či spánku na bruchu .

Problémy je možné odstrániť tiež voľne predajnými liekmi, ako je to potrebné .

05 1.jpg

A pokiaľ možno sa tiež nechajte vyšetriť u odborníka, ktorý vám môže predpísať aj ďalšie účinné medikamenty a vylúči tiež iné, napríklad aj vážnejšie príčiny problémov.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané