Palacinky sa správne pripravujú na jednej veci. Šéfkuchár nechápe, na čom ich ľudia dokážu pripravovať

Zdieľať
príprava palaciniek
príprava palaciniek Foto: www.shutterstock.com

Palacinky sa dajú pripraviť správne iba za určitých podmienok. Podľa šéfkuchára si mnohí ľudia neosvojili správny spôsob ich prípravy a zbytočne robia chyby, ktoré im môžu zničiť výsledok. Napríklad niekedy je cesto príliš riedke, inokedy zas príliš husté. Pri ich príprave je dôležité dodržať určité pravidlá, ktoré zabezpečia, že vám vždy vyjdú výborné a lahodné.

Správna konzistencia cesta – ako na to?

Možno aj vy patríte medzi tých, ktorí sa s cestom na palacinky občas trápia. Niekedy je príliš riedke, inokedy až príliš husté. Na dosiahnutie ideálnej konzistencie budete potrebovať nasledovné ingrediencie: 140 g hladkej múky, 2 vajcia, 250 ml mlieka a štipku soli. Všetky ingrediencie by mali mať približne rovnakú izbovú teplotu, takže si ich pripravte vopred, najlepšie ešte pred začiatkom prípravy cesta. Múku je dobré preosiať, aby ste sa vyhli hrudkám. Potom zmiešajte múku so soľou. Mlieko a vajcia vyšľahajte zvlášť, a až následne ich pridajte k múke.

Cukor v ceste – pridať alebo nie?

Okolo pridávania cukru do cesta panuje často zmätok. Niektorí ho do cesta pridávajú, iní zase nie. Avšak šéfkuchár tvrdí, že cukor sa do cesta nehodí. Ak by ste ho do cesta dali príliš veľa, palacinky sa môžu pri smažení pripáliť. Palacinky budú dostatočne sladké vďaka náplni, ktorá bude obsahovať dosť cukru sama o sebe.

Výber správnej panvice

Správna panvica je pre dobrý výsledok pri príprave palaciniek veľmi dôležitá. Ani to najlepšie cesto vám nepomôže, ak budete smažiť na nevhodnej panvici. Ideálna panvica by mala mať nízke okraje a jej materiál by mal byť buď nerezový, alebo teflónový. Ak palacinky pripravujete často, možno by vás zaujal špeciálny palacinkovač, ktorý vám prípravu ešte viac uľahčí a zefektívni.

Smaženie na masti – najlepšia voľba

Najlepšou voľbou na smaženie palaciniek je určite masť. Začnite tým, že panvicu poriadne zahrejete a následne na ňu pridáte jednu lyžicu masti. Nechajte masť roztopiť, kým nezačne jemne dymiť. Potom panvicu zložíte z ohňa a masť rovnomerne rozotrite po jej celom povrchu pomocou papierovej utierky. Následne ju znovu postavíte na platňu a môžete sa pustiť do smaženia. Palacinky môžete ochutiť rôznymi náplňami, ako sú džem, škoricový cukor alebo orechové maslo. Ak ste sa rozhodli pripraviť slané palacinky, môžete cesto pripraviť bez cukru a vychutnať si ich s rôznymi slanými ingredienciami.

Tento postup vám zaručí, že vaše palacinky budú vždy vynikajúce a chutné, pripravené podľa správnej metódy, ktorú si obľúbite a budete sa k nej často vracať.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané