Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
reklama:

Ovocie, ktoré je najlepšie jesť s kôstkami

reklama:

Zistili sme, že kôstky ktoré sa nachádzajú v niektorom  ovocí a lesných plodoch by sa nemali konzumovať!

A to nielen preto, že majú často horkú chuť,  ale aj preto, že niektoré z nich škodia ľudskému telu .

Bez toho aby sme sa púšťali do podrobností o tom,

čo je dobré a čo je zlé, budeme kôstky pľuvať a veľmi radi.

Napríklad žltý melón jedávame obvykle bez nich.

V skutočnosti, kôstky, ktoré sa nachádzajú v niektorých druhoch ovocia a bobúľ sú bohaté na vitamíny,

ktoré majú  prospech pre naše telo.

Kôstky, ktoré sú bezpečné a užitočné pre naše zdravie 

-Melón-

Original 13 1.jpg

Melónové jadierká neboli nikdy vo veľkej obľube.

Ale omylom!

Semená melónu sú skladiskom železa a zinku vo forme biologicky dostupnej§

s absorpčným stupňom viac ako 85-90%,

Taktiež sú užitočné pre naše trávenie.

 Vlákniny a bielkoviny – 1 gram na 24 semien.

Bolo tiež preukázané, že jadierká melónu môžu pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi

a a zlepšujú stav pokožky. 

-Žltý melón-

Original 14 1.jpg

Ak sa jedia semená melóna  vo svojej pôvodnej podobe,

bez rozhryznutia,tak sa rýchlo vylúčia z tela prirodzene.

Môžu sa použiť  ale aj ako  prírodné preháňadlo.

Avšak, my naznačujeme, že je dobré žuť semená žltých  melónov,

s cieľom získať cenné tráviace enzýmy, ktoré pomáhajú podráždenému žalúdku.

Okrem týchto enzýmov, melónové semená obsahujú proteín, fosfor, draslík a vitamín A.

-Hroznové jadierka-

Original 15 1.jpg

Som si istá, že mnohí z nás sú oboznámení s tým,

že červené víno a hrozno sú bohatým zdrojom resveratrolu – fytonutrientov,

ktoré nám pomáhajú v boji proti rakovine.

Ďalšia vlastnosť resveratrolu je spájaná s posilnením srdca a posilňuje aj krvné riečište.

Znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Táto výkonná látka môže byť tiež detekovaná v dostatočnom množstve v hroznových jadierkach,

spolu s vitamínom E a kyselinou linolovou.

-Kiwi semienka-

Original 16 1.jpg

Samozrejme, že málokoho odstraňuje drobné semien z kiwi,

sú veľmi zdravé – sú  plné vitamínu E, ktorý je strážcom našej krásy a pomáha pri snahe o dokonalú pleť,

lesklé vlasy a silné nechty

Tiež obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú v boji proti zápalom.

Mimochodom,  pravidelná konzumácia kiwi so semenami pomáha zmierniť opuch očí.

-Citrusy-

Original 17 1.jpg

V semenách citrusov sa nachádza kyselina salicylová – je  hlavnou zložkou aspirínu.

 Sú preto užitočné v boji proti bolesti hlavy – oveľa bezpečnejšie a bez vedľajších účinkov ako tabletky.

Ale semená citrusov sa špecializujú aj na iné choroby – v kôstkach z citrusov sa našiel aj  vitamín B17

je schopný pomáhať v boji proti rakovine, rovnako ako plesňovým chorobám.

Nezabudnite, že aby došlo k aktivácii užitočných látok a vitamínov v semenách je potrebné semienka prežúvať

alebo si jednoducho urobte smoothie..:)

-Semená granátového jablka-

Original 18 1.jpg

Semená granátového jablka sú obzvlášť bohaté na polyfenoly a taníny, quercetín a antokyanty .

Sú dobré  pre zdravie srdca a v boji proti rakovine.

Rovnako sa predpokladá, že účinné antioxidanty a polyfenoly môžu zvýšiť prežitie normálnych buniek

a likvidovať nádorové bunky, čiže bráni rastu nádorov.

Antokyány tiež majú protizápalové, antivírusové a antimikrobiálne vlastnosti.

!!Tieto kôstky by sa jesť nemali!!

Original 19 1.jpg

Kôstky broskyne, nektarinky, slivky, marhule a čerešne obsahujú konkrétnu látku schopnú premeny  na kyanid.

Dokonca aj malé množstvo môže predstavovať vážne zdravotné riziko.

Semená jabĺk a hrušiek tiež obsahujú kyanid, ale v oveľa menšom množstve,

takže sa predpokladá, že ich použitie nespôsobuje žiadne vedľajšie účinky.

Avšak,niektorí špecialisti na výživu neodporúčajú  jesť  tieto semienka .

Kôstka avokáda je považovaná za mierne toxickú,

 zvyčajne nie je tak nebezpečná  ak je použitý v malých množstvách.

Avšak, jej požitie môže spôsobiť alergické reakcie a viesť k zlyhaniu funkcie gastrointestinálneho traktu.

reklama:
reklama:
reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. júna 2016

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...