Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ovocie, ktoré je najlepšie jesť s kôstkami

reklama:

Zistili sme, že kôstky ktoré sa nachádzajú v niektorom  ovocí a lesných plodoch by sa nemali konzumovať!

A to nielen preto, že majú často horkú chuť,  ale aj preto, že niektoré z nich škodia ľudskému telu .

Bez toho aby sme sa púšťali do podrobností o tom,

čo je dobré a čo je zlé, budeme kôstky pľuvať a veľmi radi.

Napríklad žltý melón jedávame obvykle bez nich.

V skutočnosti, kôstky, ktoré sa nachádzajú v niektorých druhoch ovocia a bobúľ sú bohaté na vitamíny,

ktoré majú  prospech pre naše telo.

Kôstky, ktoré sú bezpečné a užitočné pre naše zdravie 

-Melón-

Original 13 1.jpg

Melónové jadierká neboli nikdy vo veľkej obľube.

Ale omylom!

Semená melónu sú skladiskom železa a zinku vo forme biologicky dostupnej§

s absorpčným stupňom viac ako 85-90%,

Taktiež sú užitočné pre naše trávenie.

 Vlákniny a bielkoviny – 1 gram na 24 semien.

Bolo tiež preukázané, že jadierká melónu môžu pomôcť pri regulácii hladiny cukru v krvi

a a zlepšujú stav pokožky. 

-Žltý melón-

Original 14 1.jpg

Ak sa jedia semená melóna  vo svojej pôvodnej podobe,

bez rozhryznutia,tak sa rýchlo vylúčia z tela prirodzene.

Môžu sa použiť  ale aj ako  prírodné preháňadlo.

Avšak, my naznačujeme, že je dobré žuť semená žltých  melónov,

s cieľom získať cenné tráviace enzýmy, ktoré pomáhajú podráždenému žalúdku.

Okrem týchto enzýmov, melónové semená obsahujú proteín, fosfor, draslík a vitamín A.

-Hroznové jadierka-

Original 15 1.jpg

Som si istá, že mnohí z nás sú oboznámení s tým,

že červené víno a hrozno sú bohatým zdrojom resveratrolu – fytonutrientov,

ktoré nám pomáhajú v boji proti rakovine.

Ďalšia vlastnosť resveratrolu je spájaná s posilnením srdca a posilňuje aj krvné riečište.

Znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Táto výkonná látka môže byť tiež detekovaná v dostatočnom množstve v hroznových jadierkach,

spolu s vitamínom E a kyselinou linolovou.

-Kiwi semienka-

Original 16 1.jpg

Samozrejme, že málokoho odstraňuje drobné semien z kiwi,

sú veľmi zdravé – sú  plné vitamínu E, ktorý je strážcom našej krásy a pomáha pri snahe o dokonalú pleť,

lesklé vlasy a silné nechty

Tiež obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín, ktoré pomáhajú v boji proti zápalom.

Mimochodom,  pravidelná konzumácia kiwi so semenami pomáha zmierniť opuch očí.

-Citrusy-

Original 17 1.jpg

V semenách citrusov sa nachádza kyselina salicylová – je  hlavnou zložkou aspirínu.

 Sú preto užitočné v boji proti bolesti hlavy – oveľa bezpečnejšie a bez vedľajších účinkov ako tabletky.

Ale semená citrusov sa špecializujú aj na iné choroby – v kôstkach z citrusov sa našiel aj  vitamín B17

je schopný pomáhať v boji proti rakovine, rovnako ako plesňovým chorobám.

Nezabudnite, že aby došlo k aktivácii užitočných látok a vitamínov v semenách je potrebné semienka prežúvať

alebo si jednoducho urobte smoothie..:)

-Semená granátového jablka-

Original 18 1.jpg

Semená granátového jablka sú obzvlášť bohaté na polyfenoly a taníny, quercetín a antokyanty .

Sú dobré  pre zdravie srdca a v boji proti rakovine.

Rovnako sa predpokladá, že účinné antioxidanty a polyfenoly môžu zvýšiť prežitie normálnych buniek

a likvidovať nádorové bunky, čiže bráni rastu nádorov.

Antokyány tiež majú protizápalové, antivírusové a antimikrobiálne vlastnosti.

!!Tieto kôstky by sa jesť nemali!!

Original 19 1.jpg

Kôstky broskyne, nektarinky, slivky, marhule a čerešne obsahujú konkrétnu látku schopnú premeny  na kyanid.

Dokonca aj malé množstvo môže predstavovať vážne zdravotné riziko.

Semená jabĺk a hrušiek tiež obsahujú kyanid, ale v oveľa menšom množstve,

takže sa predpokladá, že ich použitie nespôsobuje žiadne vedľajšie účinky.

Avšak,niektorí špecialisti na výživu neodporúčajú  jesť  tieto semienka .

Kôstka avokáda je považovaná za mierne toxickú,

 zvyčajne nie je tak nebezpečná  ak je použitý v malých množstvách.

Avšak, jej požitie môže spôsobiť alergické reakcie a viesť k zlyhaniu funkcie gastrointestinálneho traktu.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 27. júna 2016

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...