Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ostrihajte šalviu na jeseň a budúci rok budete mať lepšiu úrodu

reklama:

Šalvia je rozmanitá bylinka, ktorá sa často používa aj ako korenie. Aby vám správne rástla a kvitla aj budúci rok, musíte ju na jeseň správne zostrihnúť.

šalvia
www.gettyimages.com

Kedy ju strihať

Počkajte, až bylinka odkvitne, a potom odstrihnite asi 1/3 rastlinky. Najlepším obdobím je prelom augusta a septembra, kedy ešte nehrozia mrazíky a rastlinka sa otuží a zacelia sa jej rany.

Druhý zostrih

Druhý zostrih môžete vykonať na jar, zase je lepšie počkať na prejdenie posledných mrazíkov, a tentoraz rastlinku zostrihnúť o polovicu . Bohato vyrazí a bude aj veľa kvitnúť .

Čo s listami

Ak je vám ľúto ostrihané listy vyhodiť, preberte ich, vyberte len tie pekné, vyhoďte kvety, a lístky usušte – najlepšie na site, aby mohli dýchať aj zospodu a nezaparili sa. Sušené listy potom môžete dávať piecť k mäsu, keď nemáte čerstvú bylinku, alebo namlieť ako korenie (do polievok, na pizzu, na špagety).

Upozornenie

Šalvia obsahuje thujon , ktorý je vo väčších dávkach toxický. Šalviu by teda nemali (vo väčších dávkach) konzumovať najmä deti, ale aj tehotné a dojčiace ženy – u dojčiacich žien navyše spôsobuje zníženie tvorby materského mlieka.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 24. septembra 2021

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.