Šalvia je rozmanitá bylinka, ktorá sa často používa aj ako korenie. Aby vám správne rástla a kvitla aj budúci rok, musíte ju na jeseň správne zostrihnúť.
Kedy ju strihať
Počkajte, až bylinka odkvitne, a potom odstrihnite asi 1/3 rastlinky. Najlepším obdobím je prelom augusta a septembra, kedy ešte nehrozia mrazíky a rastlinka sa otuží a zacelia sa jej rany.
Druhý zostrih
Druhý zostrih môžete vykonať na jar, zase je lepšie počkať na prejdenie posledných mrazíkov, a tentoraz rastlinku zostrihnúť o polovicu . Bohato vyrazí a bude aj veľa kvitnúť .
Čo s listami
Ak je vám ľúto ostrihané listy vyhodiť, preberte ich, vyberte len tie pekné, vyhoďte kvety, a lístky usušte – najlepšie na site, aby mohli dýchať aj zospodu a nezaparili sa. Sušené listy potom môžete dávať piecť k mäsu, keď nemáte čerstvú bylinku, alebo namlieť ako korenie (do polievok, na pizzu, na špagety).
Upozornenie
Šalvia obsahuje thujon , ktorý je vo väčších dávkach toxický. Šalviu by teda nemali (vo väčších dávkach) konzumovať najmä deti, ale aj tehotné a dojčiace ženy – u dojčiacich žien navyše spôsobuje zníženie tvorby materského mlieka.