Orechy prospievajú nášmu zdraviu, ktoré sú tie naj?

Zdieľať
Walnut.jpg

Poklad z našich záhrad práve dozrieva

Kráľ orechov, vlašský, môže nášmu zdraviu prospieť mnohými spôsobmi. Ale nie je v tom sám. Aj ďalšie jadrá sú zdravé.
Bola by škoda len ich mlieť do vianočného pečiva. Sú totiž úžasné. A to ešte ani nemusia byť zrelé. Už zelené plody orecha majú liečivé účinky. Pripravíme z nich tradičnú orechovicu, alkohol síce niektoré účinky oslabí, ale rovnako bude v mnohom liečivý.

Walnut.jpg

Vlašské orechy obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov orechov.

Prospievajú tým mozgu aj srdcu, pretože znižujú zrážanlivosť krvi, zlepšujú prekrvenie v cievach a znižujú krvný tlak.

Ak chcete získať z orechov čo najviac prospešných látok, musíte ich konzumovať surové, prípadne, ľahko pražené v rúre. Pražiť sa musia za sucha, bez oleja, pri 170 ° C. Ideálny spôsob skladovania je zamrazenie, prípadne suché „zavarenie“ do pohárov a uloženie v tme.
Ďalej obsahujú bielkoviny, vlákninu, vitamíny radu B a provitamín A. Množstvo vitamínov C a E je malé, ale zato sú bohaté na vápnik, horčík, zinok, selén, fosfor a draslík, čo pozitívne pôsobí napríklad aj na zubnú sklovinu.

Znižujú riziko cukrovky a rakoviny, pomáhajú kvalite vlasov, kože i nechtov. Pôsobia blahodárne na naše nervy a mozog, zlepšujú sústredenie, pamäť, a dokonca znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby.

Pistácie sú ideálnou voľbou pri chudnutí!

Pistachio nuts in a bowl in and out of shells.jpg

Obsahujú štyrikrát menej kalórií než ostatné orechy. Hovorí sa o nich, že sú priamo zásobárňou zdravia, skladajú sa z približne 60% oleja, 20% bielkovín a 15% cukrov. Pre naše zdravie je zásadné, že obsahujú provitamín A, vitamíny skupiny B a zo všetkých orechov majú najviac železa, veľké množstvo draslíka, fosforu foru a vápnika, stopové prvky, napr. Veľmi užitočnú meď.

V pistáciách sú tiež fytosteroly, ktoré údajne nielen znižujú hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi, ale majú aj preventívny účinok voči rôznym typom rakoviny.

Health benefits of almonds main image 700 350.jpg

Mandle pôsobia pozitívne na tráviaci systém a prečisťujú črevá, obsahujú totiž najväčší pomer vlákniny zo všetkých orechov.

Ľudskému telu dodajú predovšetkým vápnik, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti a napomáha správnej funkcii srdca, svalov a nervovej sústavy. Množstvo obsiahnutého vápnika je oveľa väčší než napríklad u mlieka.

Mandle sú bohatou zásobárňou všetkých základných živín bielkovín, esenciálnych aminokyselín, fosforu, horčíka, draslíka a železa. Upokojujú nervy, zlepšujú kvalitu kože, vylepšujú kvalitu vlasov, miernia osteoporózu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané