Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Okrem toho, že je výborný pri tráviacich ťažkostiach, dá sa skvele využiť v kuchyni

reklama:

Fenikel nebýva častou zeleninou v našich kuchyniach.

Má zvláštnu anízovú chuť, čo je možno príčina toho, prečo nie je bežnou ingredienciou pri varení. Okrem toho, že je výborný pri tráviacich ťažkostiach, dá sa v kuchyni skvele využiť.

fenikel
www.gettyimages.com

Fenikel je mnohostranná surovina, dá sa využiť ako zelenina aj ako korenie. Naviac sa dá zužitkovať celý. Fenikel ako korenie sa využíva proti nadúvaniu a pre zlepšenie trávenia. Zlepšuje tvorbu tráviacich štiav, tlmí kŕče žalúdka a čriev . Býva súčasťou čajových zmesí, dokonca i detských. Jeho ďalšie účinky sú tlmenie kašľa, podpora vykašliavania, tonizácia sleziny, obličiek a močovopohlavného systému . Užívať ho môžu tehotné, dojčiace ženy aj deti. Pre aromatické semená sa pestuje vytrvalý fenikel .

Fenikel možno využiť celý

V kuchyni sa môžu semienka využívať ako súčasť dressingov, marinád či pridávať do polievok. Tzv. feniklové vlasy , čo je horná časť feniklu, môžeme použiť na prípravu feniklového oleja . Feniklové vlasy, ako aj ostatný „odpad“ z krájania feniklu, naložíme do olivového oleja, zahrejeme na 80 stupňov C, následne necháme deň lúhovať a precedíme. Olej je výborný napríklad k rybe, do marinád, dresingov.

Nepodceňujte výber v obchode

Pre zdurené, vonné a krehké bázy listov sa pestuje hľuznatý alebo zeleninový fenykel . V obchode sa zameriavajte na výber, vyberajte hľuzy bez tmavých škvŕn či inak uvädnuté a poškodené. Hľuza by mala byť čo najsvetlejšia. Menšie hľuzy sú mladšie, šťavnatejšie a krehkejšie.

Fenikel do omáčok, polievok či k mäsu

Najprv ho očistíme, zbavíme listovej stopky a listov. Listy nevyhadzujeme, skvele ich môžeme využiť do polievok, šalátov či zeleninových jedál. Najjednoduchšie je buľvu rozrezať, zbaviť hlúbu a následne zvyšné lístky variť alebo zapekať. V južnej Európe sa fenikel teší veľkej obľube, často sa pečie priamo s mäsom (hlavne k rybe a jahňaciemu) alebo pridáva do omáčok, polievok, k cestovinám alebo do rizota. Varením stráca horkastú chuť a príjemne zosladnú. Než začneme akokoľvek buľvu upravovať, je lepšie ju povariť v slanej vode.

Z feniklu sa dá vykúzliť aj pyré či len blanšírovať a podať k jedlu ako teplú zeleninovú prílohu. Ďalším tipom je blanšírovaný fenikel zapiecť so syrom a trochou bešamelu . Výborný je aj naložený fenikel s cesnakom, šalotkou, bylinkami a dusený na troche vývaru do mäkka.

Veľmi efektne vyzerá fenikel rozobratý na „mištičky“, ktoré naplníme podľa chuti a dáme do rúry zapiecť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 8. januára 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.