Nie je nič pohodlnejšie a rýchlejšie, než prísť z práce a vopred pripravené jedlo strčiť do mikrovlnky na dve až tri minúty. Niektorí ale mikrovlnné rúry nevyužívajú, pretože sa domnievajú, že mikrovlnky produkujú škodlivé žiarenie, alebo že ničia živiny obsiahnuté v potravinách. Ako to s tými mikrovlnkami teda je?
Ohriatie jedla v mikrovlnnej rúre sa deje vďaka elektromagnetickému žiareniu. Toto mikrovlnné žiarenie v pokrme rozkmitá častice najmä molekúl vody. Tieto molekuly vody potom narážajú do susedných molekúl a spôsobujú tak vznik tepla. Mikrovlny pritom prenikajú dovnútra pokrmu, čím sa jedlo relatívne veľmi rýchlo ohrieva.
Mikrovlnné žiarenie nie je ionizujúce
V spoločnosti však vznikla obava z možnej kvalitatívnej zmeny potravín v dôsledku mikrovlnného ohrevu. Tu je najdôležitejšie povedať, že mikrovlny nemajú na rozdiel od röntgenového žiarenia ionizujúci účinok, čo znamená, že nie sú schopné rozbíjať chemické väzby.
Podľa vyjadrenia svetovej zdravotníckej organizácie je jedlo varené v mikrovlnnej rúre rovnako bezpečné a má rovnakú nutričnú hodnotu ako jedlo varené v klasickej rúre.
V degradácii vitamínov a aminokyselín nevedie podľa niektorých štúdií mikrovlnka
K degradácii vitamínov a aminokyselín totiž dochádza ako v prípade mikrovlnnej rúry, tak aj v prípade varenia na elektrickom sporáku alebo spomínanej rúre. Tento fakt potvrdzuje napríklad vykonaná štúdia z roku 2019, ktorá sa zamerala na stratu živín (konkrétne flavonoidov) v brokolici pri varení na pare a pri ohreve v mikrovlnnej rúre. Podľa nej sa za daných podmienok mikrovlnná rúra javí ako lepší spôsob, ako zachovať flavonoidy ako variť v pare.
Ďalšia štúdia zisťovala účinky ohrevu v mikrovlnnej rúre a konvenčných metód varenia na fenolové zlúčeniny a antioxidačné vlastnosti niektorých druhov zeleniny. Aj v tomto prípade si viedla lepšie zelenina pripravená v mikrovlnnej rúre ako tá varená.
Až na výnimky majú teda mikrovlnky tendenciu veľmi dobre uchovávať živiny. Záleží však pravdepodobne aj na type jedla a živín. Iná staršia štúdia z roku 2001 zistila, že iba 1 minúta mikrovlnného ohrevu zničila niektoré zlúčeniny v cesnaku bojujúce proti rakovine, zatiaľ čo v bežnej rúre ich zničenie trvalo 45 minút.
Pozor na nebezpečné mikroorganizmy
Svetová zdravotnícka organizácia navyše varuje pred nedostatočným ohriatím, keď mikrovlnná energia nepreniká dobre do silnejších kusov potravín. To u surového jedla tak môže viesť k zdravotnému riziku, pretože nemusí dôjsť k zabitiu potenciálne nebezpečných mikroorganizmov. Jedlo uvarené v mikrovlnnej rúre by tak po svojom pripravení malo niekoľko minút odpočívať, aby sa teplo rozprestrelo po celom pokrme. Napríklad na bezpečnú prípravu hydiny je potrebná teplota nad 70 °C, aby došlo k zničeniu baktérie salmonely.
Zdroj: who, health.harvard, healthline, bbc, odbornecasopisy, wikipedia, pubmed, researchgate, ncbi