Odhalené stravovacie zvyky kráľovnej Alžbety. Čo jedla britská panovníčka?

Zdieľať
kráľovná Alžbeta II.
Odhalené stravovacie zvyky kráľovnej Alžbety. Čo jedla britská panovníčka? Foto: www.youtube.com

Poznali ste tajomstvo dlhovekosti kráľovnej Alžbety II.? Napriek jej veku 96 rokov si udržiavala výborné zdravie. Zistite, aké boli jej obľúbené jedlá a akým špecifickým stravovacím návykom sa vyhýbala.

Kráľovná Alžbeta II., ktorej výročie narodenia si pripomíname každý rok 21. apríla, bola hlavou Spojeného kráľovstva po úctyhodných sedem desaťročí a dožila sa 96 rokov. Jej dobré zdravie až do pokročilého veku je predmetom záujmu mnohých, ktorí špekulujú, či za tým stála špeciálna diéta. Kráľovná mala niekoľko stravovacích tajomstiev, ktoré prispievali k jej dlhovekosti.

Na rozdiel od svojho manžela princa Philipa, ktorý bol skutočným gurmánom a miloval experimentovanie s jedlom, bola kráľovná Alžbeta pomerne skromná v svojich gastronomických nárokoch. Dávala prednosť tradičnej anglickej a francúzskej kuchyni, jedla malé porcie a držala sa obľúbených jedál, ktoré konzumovala opakovane. Taktiež uprednostňovala sezónne jedlá a mala zvyk, ktorý podľa odborníkov mohol prispieť k jej dlhému životu.

Pite ako kráľovná a cítite sa dobre! Alžbeta II. si veľmi rada vychutnávala silné koktaily, a to už od dopoludnia. Jej obľúbený drink, kokteil z ginu a dubonnetu, si dopriala ešte pred obedom. Počas obeda si následne vychutnávala Dry Gin Martini a jedlo zakončovala kúskom kvalitnej čokolády a pohárom vína. Večer pred spánkom si ešte dopriala pohár šampanského.

Kráľovná Alžbeta sa držala jednoduchých jedál aj počas obeda – uprednostňovala grilované ryby alebo kuracie mäso. Z morských rýb preferovala morský jazyk s ľahko praženým špenátom či cuketou. Ako predjedlo si občas dopriala paštétu Gleneagles z údeného lososa, pstruha a makrely. Ku kuraciemu mäsu si vždy vyžiadala čerstvý šalát. Vo večerných hodinách jej na stole nesmela chýbať zverina, najmä dobre prepečený jelení steak s hustou hubovou omáčkou dochutenou whisky.

Kráľovná Alžbeta II. si udržiavala veľmi špecifický a vyberavý jedálny lístok. Známa svojim odmietaním príloh a pečiva, s výnimkou špeciálnych príležitostí ako sú štátne bankety, kde si dopriala. Jedným z najzaujímavejších aspektov jej stravovacích zvyklostí bolo úplné odmietnutie fast foodu, s jedinou výnimkou – hamburgerom. Tento obľúbený pokrm si vychutnávala v štýle hodnom monarchu: bez žemle, s brusnicovou omáčkou namiesto kečupu a konzumovaný s príborom. Preferovala hamburgery z diviny, najmä z srnčieho masa, čo ho chuťou vyhovovalo viac ako bežné hovädzie. Vzhľadom na je averziu k silným arómam, Alžbeta II. sa vyhýbala aj cesnaku a nadmernému množstvu cibule vo svojich jedlách.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané