Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Odborníci odporúčajú, dajte si pozor na to, aké vajcia kupujete: Toto sú rozdiely na ktoré sa v obchode musíte zamerať!

reklama:
01.jpg

Určite ste si toho už niekedy všimli, že málokedy po rozklepnutí vajíčka vidíte rovnakú farbu žĺtka. Ak ste tomu nikdy nevenovali pozornosť, tak zbystrite, pretože farba žĺtka vo vajíčku vám odhalí veľa vecí. Možno vďaka tomu zistiť, odkiaľ sliepky pochádza, či z priemyselných veľkovýrobní alebo domácich fariem a tiež to, aké stravy sa im dostávalo.

Rozdiely vajec podľa miesta pôvodu

Zrejme bude väčšina z vás súhlasiť s tým, že je dôležité vedieť, čo jeme a odkiaľ jedlo pochádza. Bolo zistené, že miesto, kde sú sliepky chované, ovplyvňuje vzhľad, ale aj chuť ich vajíčok.

Vajcia najčastejšie pochádza buď:

  • z priemyselných veľkovýrobní
  • z fariem či od domácich chovateľov

Rozdiely sú naozaj znateľné. Vajcia, ktoré bežne kúpite vo všetkých supermarketoch, a sú najviac dostupné, pochádza z priemyselných veľkovýrobní a ich žĺtky sú väčšinou oveľa ľahšie, než u vajec, ktoré pochádza z domácich chovov či z fariem. Znamená to, že sliepky, ktorá dané vajcia vyprodukovala, boli kŕmené iba zrnom a nikdy sa jej nedostalo žiadne iné stravy. Sliepky by však mali jesť tiež rôznu zeleninu a hmyz, napríklad chrobáky. Strava je pre sliepky kvalitný vtedy, ak je rozmanitá a bohatá na všetky vitamíny a minerály, čo teda pre priemyselné veľkovýrobné neplatí.

Naopak sliepky, ktoré sú chované na farmách či v domácom prostredí, majú zvyčajne k dispozícii oveľa rozmanitejšie stravu a to najčastejšie kukuricu, obilie, chrobáky, zeleninu, ale aj zvyšky od obeda, ktoré v domácnosti nejdú už nijako inak využiť. Žĺtok také sliepky je oveľa tmavšie a bohatý na minerály a živiny a pre naše telo je toto vajce oveľa prospešnejšie, než vajcia predchádzajúce. Obsahuje vitamíny E, A, omega-3 nenasýtené mastné kyseliny a menej cholesterolu. Preto sú tieto vajíčka oveľa vhodnejšie pre ľudí s vysokým cholesterolom.

Tak si schválne doma urobte test a rozklepnite na panvicu tieto dve rôzne vajcia a uvidíte, či sme mali pravdu a či ich od seba rozoznáte už na prvý pohľad.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

11798426 992817584094397 927042203 n
Autor Dátum 3. augusta 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.