Ochráni vás tento obľúbený nápoj pred vírusom?

Zdieľať
víno

U osôb, ktoré vypijú päť pohárov vína týždenne, je riziko nakazenia vírusom, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, o sedemnásť percent nižšie.

Ale u osôb, ktoré konzumujú pivo, je naopak o dvadsaťosem percent vyššie. Vyplýva to z rozsiahlej analýzy dát získaných z Biobanky Spojeného kráľovstva. Napriek tomu, že nie je príčinný vzťah celkom známy, podľa autorov víno zrejme pomáha chrániť sliznice pred infekciou vysokým obsahom polyfenolov.

pivo

Vie sa totiž, že polyfenoly znižujú schopnosť vírusov, ktoré spôsobujú respiračné ochorenia, prenikať do buniek. U osôb konzumujúcich biele víno, ktoré obsahuje polyfenolov výrazne menej ako víno červené, je riziko infekcie vírusom SARS-CoV-2 nižšie o osem percent. Teda v porovnaní s tými, ktorí víno nepijú vôbec.

Štúdiu publikovali epidemiológovia z Univerzity v Šen-čene, ktorí pracovali s dátami z britskej Biobanky.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané