Kapucínka je rastlina, ktorá zdobí záhrady. Táto kráska s nádhernými kvetmi ale okrem toho môže ponúknuť aj svoje liečivé schopnosti.
Pochádza z Južnej Ameriky, odkiaľ bola do Európy privezená v 16. storočí. Už vtedy sa vedelo o jej dobrom vplyve pre organizmus. Z rastliny sa využíva vňať alebo celá nadzemná časť. Popínavá bylina dorastá až 5 metrov. Rastline sa ľudovo hovorí žerucha, ale aj Kapucínská žerucha alebo nepravé kapary (kvetné puky alebo kapsuly sa totiž dajú naložiť a využívať ako kapary).
Aké má účinné látky
Kapucínka je zásobárňou vitamínu C a železa . Okrem toho v nej nechýba glukozinoláty, flavonoidy a karotenoidy. Kvety obsahujú cucurbitacíny. Podľa televízneho herbár obsahujú aj kvety rastliny vysoké množstvo luteínu, ktorý prospieva očiam. Glukozinoláty – benzylisothiokyanát (horčičná silica) je dobrým antibiotikom. Látky z kapucínky pôsobia nielen proti vírusom, širokej škále baktérií, ale aj proti hubám. Dobrý antioxidant.
Kapucínka pre zdravie
Z čerstvých listov sa pripravuje čaj, z púčikov potom tinktúra.
Vňať sa využíva (často s chrenom) na podporu liečby infekcií močových ciest, ale aj pri ťažkostiach horných dýchacích ciest . Za pomoc močovým cestám a ďalším miestam napadnutým zápaly je zodpovedný glykozid glukotropeolin, považovaný za likvidátora baktérií.
Prekrvuje, preto býva v rôznych prípravkoch pri miernych bolestiach svalov.
Dôležité sú antibakteriálne a antivírusové účinky . Rastlina pôsobí ako prírodné antibiotikum .
S užívaním je potrebné začať už v počiatkoch choroby, prípadne ako prevencia.
Tinktúry z kapucínky pôsobí aj proti akné, znižujú výskyt lišajov a oparov .
Kapucínka sa využíva v ľudovej medicíne v nasledujúcich prípadoch:
- prevencia a posilnenie imunity pri prechladnutí, chrípke, zápaloch dýchacích ciest ,
- uľahčuje odkašliavanie,
- zápaly močového ústrojenstva, obličiek, vaječníkov,
- likviduje streptokoky a stafylokoky,
- rozlomené listy pomáhajú na drobné poranenia
- nepravidelná menštruácia
- problém s rastom vlasov
Čo by ste mali by ste vedieť
Pri konzumácii je potrebná opatrnosť. Vyhýbať by sa jej mali nielen malé deti, ale aj osoby s ochoreniami obličiek, prípadne s vredmi (žalúdočné a črevné). Pre tehotné a dojčiace by mala byť rastlina bezpečná. Podľa doterajších zistení je bezpečná aj pri dlhodobom užívaní. Semená vo väčšom množstve môžu vyvolať hnačku
Využitie v kuchyni
Kvety a listy chutia ako žerucha, sú teda mierne horké a pridávajú sa napríklad do šalátov.
Ďalšie využitie kapucínky
Kapucínka sa využíva aj vo vlasovej kozmetike, pridáva sa do šampónov a kondicionérov. Z listov sa dajú vyrobiť aj umývacie gély.
Jej pestovanie
Rastlina je pomerne nenáročná na pestovanie. Výborne sa jej darí na slnečnej mieste, v dobre priepustnej pôde.
Zbiera sa od júna do septembra a dá sa sušiť na slnku, prípadne umelo (teplota do 40 ° C) . Tak, aby nesplesniveli.