Nostalgický dezert bez pečenia. Tri suroviny, žiadna želatína a neodolateľná karamelová chuť

Zdieľať
karamelový zákusok
karamelový zákusok Foto: www.shutterstock.com

Ak hľadáte jednoduchý a rýchly dezert, ktorý nesklame žiadnu návštevu, ste na správnom mieste. Niektoré sladké recepty sa dajú vytvoriť za veľmi krátky čas, no pritom sú ozajstným chuťovým zážitkom. Tento „retro“ karamelový zákusok zvládnete pripraviť aj vtedy, keď vás nečakane prekvapí víkendová návšteva – a nielenže je naozaj lacný, ale nebudete k nemu potrebovať ani želatínu či rúru na pečenie. Všetko je navyše hotové tak rýchlo, že vám zostane priestor na príjemné rozhovory s rodinou.

Sladká chuť, ktorá vás nesklame

Karamelové zákusky sú obľúbené po celom svete a dodávajú dezertom jedinečnú vôňu i chuť. Stačí na to len karamelizovaný cukor a niekoľko bežných surovín. Mnohí ľudia vyhľadávajú tento typ maškrtenia práve kvôli spomienke na detstvo či na tradičné pečené (a často aj nepečené) koláče, aké piekli naše staré mamy. V tomto prípade však budeme mať dezert hotový veľmi rýchlo, bez pečenia a s minimálnym počtom surovín.

Čo budeme potrebovať?

Na prípravu tejto jednoduchej karamelovej pochúťky si vystačíme s tromi základnými surovinami:

  1. Mlieko – potrebujeme pol litra (približne dva bežne veľké čajové hrnčeky).
  2. Kryštálový cukor – odmeriame si tretinu toho istého hrnčeka, aký sme použili na mlieko.
  3. Vajcia – potrebujeme dve kusy.

Pre dokonalý výsledok odporúčame použiť aj jemnú ozdobu navyše: karamelový toping alebo nasekané orechy, prípadne oboje. Ozdoby síce nie sú nevyhnutné, ale prečo si nedopriať trochu elegancie na záver, že?

Ako na to: krok za krokom

1. Zohrievanie mlieka

Ako prvé si do hrnca nalejeme odmerané mlieko, položíme ho na sporák a necháme ho pomaly zohrievať až do bodu varu. Je dôležité, aby sme mlieko nenechali v hrnci bez dozoru príliš dlho – môže sa rýchlo pripáliť alebo vykypieť. Neustále sledovanie a občasné premiešanie vás ušetria od nepríjemného čistenia sporáka.

2. Varenie karamelu

V druhom hrnci (alebo hlbšej panvici) začneme roztápať kryštálový cukor. Najlepšie je použiť stredný plameň, aby sa cukor začal pomaly rozpúšťať a aby sme mali priestor na priebežné miešanie. Sledujte farbu cukru: postupne začne naberať zlatohnedý až hnedý odtieň. Pozor však, aby neprihorel – karamel má potom horkú príchuť, ktorú už nedokážeme odstrániť. Keď bude cukor rovnomerne zliaty do tekutej karamelovej hmoty, môžeme ho stiahnuť z ohňa.

3. Spojenie mlieka s karamelom

Vo chvíli, keď je karamel hotový, naše mlieko by už malo byť uvarené. Horúce mlieko postupne (a veľmi opatrne) prilievame do rozpusteného karamelu. Rátajte s tým, že horúci karamel môže vyprsknúť, preto je vhodné pracovať s dostatočným odstupom alebo aspoň s dlhšou vareškou. Táto fáza si vyžaduje trpezlivosť – miešame, kým sa karamel v horúcom mlieku celkom nerozpustí, a zmes bude mať jednotnú farbu aj konzistenciu.

Pozor na vajíčka

4. Predbežné spracovanie vajec

Teraz rozbijeme dve vajcia do samostatnej misky. Ak máme po ruke vanilkový extrakt, môžeme pridať zopár kvapiek pre jemnejšiu vôňu. Vajcia rozšľaháme metličkou, aby sme ich poriadne prevzdušnili. Následne prichádza kľúčový krok: spájame našu karamelovú zmes s vajcami.

5. Opatrné miešanie

Karamelové mlieko je stále horúce. Aby sme predišli tomu, že nám vajcia okamžite stuhnú a vytvoria „vaječinu“, prilievame karamelovú zmes do vajec len po troškách a neustále miešame. Táto technika sa bežne nazýva „temperovanie“ vajec – ide o to, aby sa teplotný rozdiel znížil a vajcia sa nezrazili. Ak pridáme karamelovú zmes do vajec príliš prudko, vzniknú hrudky a dezert môže stratiť želanú krémovú konzistenciu.

6. Prepasírovanie cez sitko

Aj pri tej najopatrnejšej príprave sa môže stať, že sa nejaký kúsok vajíčka zrazí. Preto je výborné celú zmes napokon precediť cez jemné sitko. Tým zaručíme, že hosťom predložíme len hodvábne hladký krém, bez neželaných hrudiek.

Netradičné „varenie“ v pohárikoch

7. Rozlievanie do pohárov

Hotovú dezertnú zmes nalejeme do malých sklenených pohárikov alebo mištičiek – môžu to byť pokojne aj zaváraninové poháre alebo umyté sklíčka od detskej výživy. Takéto menšie porcie pôsobia nielen esteticky, ale uľahčia aj servírovanie.

8. Kúpeľ vo vode

Hrnčeky alebo poháre prekryjeme potravinovou fóliou, aby sa dovnútra nedostala para či kvapky vody. Potom ich uložíme do väčšieho hrnca alebo kastróla, do ktorého nalejeme teplú vodu. Dávame si pozor, aby voda siahala približne do polovice výšky pohárikov. Celé to necháme variť na miernom ohni asi 15 minút. Podobný postup poznáme aj z prípravy niektorých pudingov alebo crème brûlée.

Dokončenie a podávanie

9. Chladenie a zdobenie

Po 15 minútach hrnce odstavíme, poháriky vyberieme a necháme zmes vychladnúť na izbovú teplotu. Následne dezert umiestnime aspoň na tri hodiny do chladničky, aby poriadne stuhol a osviežil sa. Tým získame lahodnú krémovú konzistenciu, ktorá priam láka na ochutnanie. Pred samotným servírovaním môžeme vrch ozdobiť pár kvapkami karamelového topingu alebo posypať nasekanými orechmi. Takto vynikne nielen chuť, ale aj vizuálna stránka dezertu.

10. Karamelová bodka na záver

Keď prídu hostia, stačí vybrať pripravené karamelové poháriky z chladničky a pustiť sa do maškrtenia. Uvidíte, že aj tí najmenší stravníci sa nechajú zlákať na jemný, sladký a mierne retro nádych tohto dezertu. Vďaka kombinácii jednoduchosti, krátkeho času prípravy a skvelej chuti sa tento recept môže zaradiť medzi vaše rodinné poklady, ku ktorým sa budete radi vracať.

Zhrnutie

  • Suroviny: 0,5 l mlieka, 1/3 hrnčeka kryštálového cukru, 2 vajcia (+ voliteľne vanilkový extrakt, karamelový toping, orechy)
  • Postup:
    1. Ohrejte mlieko do varu.
    2. Kryštálový cukor nechajte skaramelizovať v samostatnom hrnci.
    3. Karamel zalejte horúcim mliekom, miešajte do rozpustenia.
    4. V inej miske rozšľahajte vajcia (a prípadne vanilku), postupne prilievajte karamelovú zmes.
    5. Preceďte cez sitko.
    6. Nalejte do pohárikov, prikryte a dajte variť do vodného kúpeľa na cca 15 minút.
    7. Nechajte vychladnúť a vložte aspoň na 3 hodiny do chladničky.
    8. Podávajte ozdobené karamelom alebo orechmi.

Tento dezert perfektne zapadá do retro štýlu sladkých pochúťok našich mám a babičiek, a pritom ho dokáže pripraviť naozaj každý. Stačí mať po ruke tri základné suroviny a chuť vyčarovať niečo sladké bez použitia rúry či želatíny. Vďaka jednoduchosti, cenovej dostupnosti a karamelovej chuti si ho určite obľúbite a v rodine sa stane tradíciou. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané