Nikdy nejedzte uhorky a paradajky spolu v jednom šaláte. Kombinácie jedál, ktoré spolu nejedzte

Zdieľať
šalát

Jediným kritériom, ktoré ľudia zvyčajne majú pre tvorbu šalátov je, že suroviny vyberajú len podľa chuti. Napriek tomu existujú aj iné veci, ktoré treba vziať do úvahy.  Niektoré ingrediencie sa totiž k sebe navzájom v šaláte nehodia. No a jednou z takých kombinácií sú práve uhorky a paradajky. Prečo nikdy nejesť uhorky s paradajkami? Každá z týchto potravín má iný čas potrebný na trávenie. Podľa Ayurvédy by sme mali poznať dĺžku času potrebnú na trávenie u každej potraviny a následne spolu konzumovať iba také, kotrých čas je podobný. Ak naraz zjete potraviny s krátkym i dlhým časom trávenia, potom ľahšie potravina opustí žalúdok až vtedy, keď je tá druhá úplne strávená. Avšak jej dlhší pobyt v žalúdku môže byť pre telo škodlivý, najmä vtedy, ak obsahuje cukry. Tie sa totiž v žalúdku začnú kvasiť a kyseliny sa následne môžu uvoľňovať do čriev, prípadne späť do pažeráka vo forme refluxu, čo vyvolá pálenie záhy. V niektorých prípadoch môže dôjsť aj k miernej otrave z jedla. Vy si tak miesto jeho vychutnania privodíte iba ťažkosti. Navyše také kvasenie cukrov v žalúdku často vyvoláva tvorenie plynov, nadúvanie brucha a následnej bolesti žalúdka i čriev. Uhorky a paradajky jednoducho nie sú kompatibilné potraviny a nikdy by sa nemali konzumovať spoločne.

Okrem uvedeného príkladu existujú aj mnohé ďalšie nevhodné kombinácie potravín. Tu je pár z nich:

1. Ovocie po hlavnom jedle

Ovocie obsahuje veľa cukrov a nemalo by stáť v žalúdku príliš dlho. Naopak,  mäso alebo iné bielkoviny potrebujú pomerne dlhú dobu byť vystavené žalúdočným kyselinám. Jedenie ovocia po hlavnom jedle vyvolá tvorbu „vína“ v žalúdku a môže viesť k žalúdočnému refluxu a ďalším zažívacím ťažkostiam.

2. Cestoviny s mäsom

Cestoviny sú v podstate zložité sacharidy a podobne ako ovocie, nemali by sa dlho zdržiavať v žalúdku. To isté platí o pečive.Preto kombinácia ako sú dusené mäso s kolienkami, špagety s mäsovou omáčkou či obyčajný chlieb so šunkou nevyhnutne povedú ku kvasným procesom v žalúdku a následným zažívacím ťažkostiam.

3. Mäso, vajcia a syr

Syrovo-šunková omeleta býva u mnohých ľudí obľúbeným jedlom. Problémom tu však je, že obsahuje až príliš veľa bielkovín v jednej  porcii. Zvoľte si len  jeden druh bielkoviny v jednom jedle.

4. Chlieb alebo cestoviny s pomarančovým džúsom

Nikdy nemiešajte pečivo a cestoviny s pomarančovým džúsom. Dôvod je ten, že kyseliny v džúse môžu znehodnotiť enzýmy potrebné na strávenie sacharidov a škrobov v pečive.

5. Zelenina a syr

Toto je ďalšia zlá kombinácia. Jej konzumácia vám privodí nadúvanie.

6. Červený melón s inými druhmi melónov

Melóny by sa tiež nemali miešať navzájom, ani s inými potravinami.Najlepšie sa strávi a vy z nich získate najviac živín vtedy, ak ich budete konzumovať oddelene.

7. Banány a mlieko

Mnoho ľudí má rado banány s mliekom, napríklad ako súčasť ranných cereálií.Problém je, že takáto kombinácia výrazne spomalí vaše trávenie.

8. Ovocie a jogurt

Ľudia často pridajú do svojej rannej misky jogurtu ovocie. Podobne, ako v predošlom prípade, aj tu dôjde k spomaleniu trávenia a možnému poškodeniu črevnej mikroflóry.Platí to zvlášť pre ananás a jogurt. Táto kombinácia podporuje tvorbu látok, ktoré môžu spôsobovať vážne črevné ťažkosti a bolesti.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané