Kým je reďkovka ešte mladá a chrumkavá, je čas ju konzervovať na zimu. Reďkovka je síce netradičná zimná pochúťka, ale my vám ukážeme, prečo sa to oplatí! S čerstvou reďkovkou počas zimy je to ťažké, tak prečo si ju nepripraviť vopred? Prinášame vám tri jednoduché a rýchle recepty na konzervovanie reďkovky, ktoré si určite zamilujete.
Reďkovka konzervovaná na zimu: Objavte čaro tejto netradičnej pochúťky
Milujete reďkovku tak, ako ju milujeme my? Tento jarný zeleninový zázrak je plný draslíka, horčíka, železa a vitamínov PP a C. Jeho zdravotné prínosy pre srdce, črevá a nervovú sústavu sú nespochybniteľné. V jasných plodoch je málo kalórií a veľa vlákniny. Pridajte reďkovku do svojich šalátov, ak chcete schudnúť, predĺžiť mladosť a znížiť krvný tlak.
V čerstvom stave vydrží reďkovka šťavnatá len 2-3 dni, potom začína zvädnúť a tvrdnúť. Aby ste predĺžili jej trvanlivosť, môžete ju jemne marinovať. A verte nám, určite to stojí za to! Vyberte si čerstvé, pevné plody bez poškodenia. Konzervovaná reďkovka podľa našich receptov bude kyslo-sladká a chrumkavá. Môžete ju pridávať do šalátov, burgerov a sendvičov alebo ju jesť samotnú.
Reďkovka v domácom náleve
Ingrediencie:
- 400 g reďkovky
- 1 čajová lyžička morskej soli
- 3 čajové lyžičky cukru
- 6 guľôčok čierneho korenia
- 4 polievkové lyžice 6 % octu
- 1 hlavička mladého cesnaku
- 1 pohár pitnej vody
- 1 polievková lyžica slnečnicového oleja
Postup:
- Dobre umyte zeleninu, odstráňte končeky a reďkovku rozkrojte na polovice. Guľaté plody nakrájajte na kolieska hrubé 0,5 cm. Pripravenú reďkovku vložte do sterilizovanej nádoby a posypte nadrobno nakrájaným cesnakom.
- Pridajte soľ, cukor, ocot, korenie a olej do horúcej prevarenej vody a premiešajte. Keď sa soľ a cukor rozpustia, zložte nálev z ohňa. Ihneď zalejte reďkovku a prikryte viečkom. Počkajte, kým úplne vychladne pri izbovej teplote.
Zimná pochúťka s reďkovkou
Ingrediencie:
- 800 g reďkovky
- 1 cibuľa
- 6 guľôčok čierneho korenia
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- červená paprika (podľa chuti)
- 2 polievkové lyžice octu
- 1 čajová lyžička soli
- 2 čajové lyžičky cukru
- 1-2 kôprové semienka
Postup:
- Umyte reďkovku a odstráňte končeky. Väčšie plody rozkrojte na polovice, malé plody nechajte celé. Cibuľu nakrájajte na krúžky, cesnak na hrubé plátky. Vložte ich na dno nádoby spolu s bobkovým listom, čiernym a červeným korením a kôprovými semienkami.
- Naplňte nádobu reďkovkou a zalejte ju na 6 minút vriacou vodou. Potom tekutinu zlejte do hrnca, pridajte cukor, soľ a ocot. Pridajte ocot priamo do reďkovky a všetko zalejte vriacim nálevom. Teraz jednoducho uzavrite nádoby a prikryte ich prikrývkou. Nechajte vychladnúť. Po mesiaci je pochúťka úplne pripravená na konzumáciu s veľkou chuťou!
Reďkovka konzervovaná na Nový rok
Ingrediencie:
- 1 kg reďkovky
- 1 liter pitnej vody
- 4 bobkové listy
- 5 strúčikov cesnaku
- kôpor podľa chuti
- 5 guľôčok čierneho korenia
- 2-3 polievkové lyžice soli
- 2 polievkové lyžice 9 % octu
- koriander (podľa chuti)
Postup:
Jednoduchý a elegantný šalát nenájdete! Farebná jarná nálada v chladných zimných večeroch je zaručená.
Nakrájajte cesnak a reďkovku na hrubé kolieska a vložte ich do sterilizovanej nádoby, striedajúc vrstvy. Na nálev zmiešajte v prevarenej vode korenie, soľ a čierne korenie. Rozlejte tekutinu do nádob, pridajte ocot. Hotovo! Môžete uzatvárať a tešiť sa na budúce ochutnávky.
Zdroj: takprosto.cc