Nie je sladidlo ako sladidlo. Akými spôsobmi si môžeme osladiť život?

Zdieľať
cukor
cukor Foto: Denisa Stachová

Biely cukor patrí medzi najbežnejšie a najviac používané sladidlá, no odborníci ho často neodporúčajú kvôli jeho negatívnym účinkom na zdravie. Považuje sa skôr za škodlivinu než za prínos pre organizmus. Niet preto divu, že stále viac ľudí sa snaží nájsť zdravšie alternatívy, ktorými by mohli tento nezdravý cukor nahradiť. Možno aj vy uvažujete nad tým, ako si môžete osladiť život bez použitia rafinovaného cukru. Dobrou správou je, že existuje široká škála možností, z ktorých si určite vyberiete tú pravú!

Aké sladidlo je lepšou a zdravšou voľbou?

Sladidlá využívame nielen na dochutenie kávy, ale aj pri pečení koláčov, príprave sladkých dezertov či iných pokrmov. Ich využitie je naozaj pestré, a preto je dôležité premýšľať nad vhodnejšou a zdravšou alternatívou, ktorá nezaťaží naše zdravie. Našťastie existuje veľa prirodzených a šetrnejších sladidiel, s ktorými si môžete bez výčitiek dopriať sladké potešenie. Zaujíma vás, aké možnosti máte?

Med – Prírodné zlato plné vitamínov

Keď sa povie náhrada cukru, mnohým ako prvý napadne med. Tento prírodný poklad je bohatý na rôzne minerály, enzýmy a telu prospešné vitamíny, čo z neho robí zdravšiu alternatívu k rafinovanému cukru. Okrem sladkej chuti ponúka aj antibakteriálne vlastnosti a podporuje imunitu. Napriek jeho benefitom by sme ho však mali konzumovať s mierou, pretože aj pri zdravých potravinách platí pravidlo „všetko s mierou“.

Trstinový cukor – Prírodná verzia klasického cukru

Trstinový cukor je ďalšou známou náhradou bieleho cukru, no kaloricky je na tom veľmi podobne. Jeho výhodou je, že obsahuje viac minerálov a vitamínov vďaka tomu, že nie je tak rafinovaný. Hoci je jeho vplyv na telo mierne priaznivejší, odporúča sa jeho konzumácia v primeranom množstve.

Kokosový cukor – Exotická sladkosť s nízkym glykemickým indexom

Kokosový cukor patrí medzi menej známe sladidlá, no rozhodne stojí za zmienku. Má nižší glykemický index, čo znamená, že menej zvyšuje hladinu cukru v krvi a je šetrnejší k organizmu. Navyše obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Jeho mierne karamelová a špecifická chuť však nemusí pasovať do každého receptu.

Stévia – Zázračná rastlinka bez kalórií

Stévia je obľúbená prírodná náhrada cukru, ktorá pochádza z rastliny Stevia rebaudiana. Dá sa pestovať doma alebo zakúpiť vo forme prachu, tabliet či kvapiek. Jej najväčšou výhodou je, že je úplne prírodná a neobsahuje žiadne kalórie. Vďaka tomu je ideálna pre ľudí, ktorí si strážia hmotnosť alebo sa snažia obmedziť príjem cukru.

Javorový sirup – Tekuté zlato zo severu

Javorový sirup je ďalšou chutnou alternatívou sladidiel. Je bohatý na antioxidanty a obsahuje minerály ako vápnik, zinok či draslík. Je ideálny na dochutenie palaciniek, kaší alebo rôznych dezertov.

Vyberte si z rôznych sladidiel to, ktoré najlepšie vyhovuje vašim potrebám a doprajte si sladké potešenie zdravším spôsobom. Sladký život si totiž môžeme vychutnať aj zodpovedne!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané