Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Nevyhadzujte starý chlieb, ešte vám môže poslúžiť!

reklama:

S väčšími črepmi si najskôr poradí metlička a lopatka. Lenže, čo tie drobné, ktoré poriadne ani nevidíme, ale ľahko by sa vám mohli napríklad zabodnúť do nohy? Ak práve nemáte po ruke vysávač, zoberte si na pomoc kúsok chleba, a bezpečne sa ich zbavíte. Pritlačte ho na miesto možného výskytu črepov. Porézna štruktúra chleba uchopí aj drobné čriepky, ktoré by vás mohli zraniť.

Škvrny na stenách

Tento tip oceníte v domácnosti, predovšetkým tam, kde sú malé deti. Kúsok chleba si totiž poradí so špinou a mastnotou na stenách. Rôzne mastné nečistoty, odtlačky vašich ratolestí sa dajú odstrániť z bežného náteru stien, ale aj z umývateľných tapiet. Len trite chlebom jemne, nech ich nepoškodíte.

Na mastné fľaky

Ak sa vám doma pri jedle stane nehoda a na obruse skončí kus mastného pokrmu, ako prvá pomoc použite kúsok toastového chleba. Keď na škvrnu pritlačíte striedku z chleba, mastnota sa do nej vsaje. Potom škvrnu vyperte obvyklým spôsobom – pomocou pracieho prostriedku či žlčového mydla.

Pachy

Potrebujete sa zbaviť nepríjemného pachu v chladničke či špajzi? Položte tam krajec chleba, ktorý je skvelým pohlcovačom. Stačí nakrájať obyčajný chleba na menšie kúsky a naskladať ich do chladničky. Len je potrebné ho často meniť, aby nesplesnivel. Chlebový krajec môžete využiť aj pri varení aromatických potravín, ako sú niektoré druhy hlúbovej zeleniny – karfiol či brokolica. Položte ho na okraj hrnca a para, ktorá cez neho bude prechádzať, sa prečistí a pohltí väčšinu zápachu.

Tuk v jedle

Občas sa môže stať, že to preženieme pri varení s olejom. Tuková vrstva, ktorá sa vytvorí na povrchu omáčky či polievky, zmizne, ak vyskúšate jednoduchý trik s chlebom. Na hladinu na chvíľu položte krajec chleba a nechajte tuk absorbovať.

Pripálené jedlo

Stačí chvíľka nepozornosti a malér v podobe pripáleného jedla je na svete. Ak pokrm nie je úplne na vyhodenie, prvú pomoc vám aj v tomto prípade poskytne chleba. Ak jedlo na chvíľu prekryjete kúskom chleba, zbavíte sa pripáleného pachu. Ale poradí si aj s nepríjemnou chuťou. Všetko, čo je ešte z pripáleného jedla na použitie, preložte do iného hrnca ak tomu pridajte krajec chleba. Všetko znovu povarte, prípadne ešte preceďte. Chlieb by mal dobre nasať všetku pripálenú chuť.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 23. januára 2019

Odporúčané články

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.