Pikantné korenie rasca sa spomína už v Biblii ako prísada do polievok a chleba. V starovekom Egypte bola zase používaná na uchovanie múmie faraónov. Najnovšie štúdie však ukazujú, že rasca dokáže spáliť nadbytočné kilá.
Výskumní pracovníci v Iráne robili výskum prastarého korenia a jeho pôsobenie na hladinu tuku v krvi. 88 žien rozdelili náhodne do 2 skupín, kde každá držala nízkokalorickú diétu.
Prvá skupina jedla rascu s jogurtom a druhá skupina jedla iba čistý jogurt.
Po 3 mesiacoch členovia skupiny Rasca schudli o 50% viac ako členovia druhej skupiny, ktorí pochodili cca len 14% tuku.
Rasca významne znižuje hladinu krvných lipidov. Hladina triglycerů kleska o 23 bodov v porovnaní s iba 5 bodmi u druhej skupiny.
Návod ako rascu zaradiť do jedálnička:
- Pridajte rascu do hrnca, keď varíte polievky, dusené mäso, chilli, ryžu, fazuľu a alebo šošovici.
- Rasca sa hodí aj k sladkým zemiakom, mrkve apod ….
- Pridať ich môžete tiež do marinád, šalátových dresingov a majonézy.
- Prisypeme tiež na pražené orechy.
- Využitie nájde aj v mäsových zmesiach pri výrobe sekanej, fašírok a alebo hamburgerov.
- Tiež z nich ide urobiť vlastný čaj, keď necháme rascu lúhovať asi 10 minút vo vode.