Júl v záhrade je ideálny čas na doplnenie záhonov o zeleninu, ktorú môžete ešte tento rok zozbierať. Ak si myslíte, že je na výsadbu už neskoro, mýlite sa. Existuje množstvo druhov zeleniny, ktoré môžete ešte stále vysiať alebo zasadiť a tešiť sa z úrody až do jesene. Prečítajte si, aké druhy sú vhodné na letnú výsadbu a ako ich správne pestovať.
Júl na záhrade. Čo môžete ešte tento mesiac zasadiť?
Premýšľate, čo ešte rýchlo vysiať alebo zasadiť, aby to malo zmysel? Niektoré druhy plodín je už neskoro vysievať, iným zase vyhovujú vyššie teploty. Nečakajte a vysievajte alebo saďte predpestované druhy zeleniny. Až horúčavy pominú, budú veselo rásť až do jesene.
Výsev v júli
Ak ste sa konečne dostali na záhradu a premýšľate, čo ešte zasadiť alebo vysiať, máme pre vás niekoľko tipov. Niektoré plodiny už nestihnete vysiať, ale iné vám budú rásť aj v letných horúčavách. Klíčenie semien podporujú vyššie teploty, no rast niektorých druhov pokračuje aj v chladnejších mesiacoch.
Zelenina na letnú výsadbu
Mnohé druhy zeleniny môžete vysievať aj počas prázdnin, aby ste ich do konca sezóny mali v optimálnej veľkosti. Ak chcete zrýchliť úrodu, môžete si kúpiť predpestované sadenice v záhradníctvach a hobby marketoch.
Medzi vhodné druhy na výsadbu patria:
- Šaláty
- Špenát
- Rôzne druhy reďkoviek
- Červená repa
- Kaleráby
- Brokolica
- Rôzne druhy kapusty, vrátane čínskej a pekinskej
Starostlivosť počas leta
Nezabudnite na dôkladnú zálievku záhonov. Počas leta pôda rýchlo vysychá, a aj keď sa horúce dni striedajú s búrkami, v medzičase je potrebné dodávať rastlinám dostatok vody. V horúcom lete sa rast zeleniny môže spomaliť, ale na konci augusta, keď teploty klesnú, sa rastliny opäť rozrastú.
Neobvyklé druhy zeleniny na vyskúšanie
Pre milovníkov nových chutí a netradičných receptov odporúčame vyskúšať:
- Čiernu reďkovku: Táto zelenina je podobná repe, má čiernu šupku a bielu dužinu. Je veľmi zdravá a používa sa ako iné druhy reďkoviek do studených aj teplých jedál.
- Fenikel: Feniklové stopky tvoria masívne, ale krehké bulvy, ktoré sú veľmi aromatické. Vhodné sú na zapekanie aj do šalátov.
Pri použití feniklu v studenej kuchyni odporúčame nastrúhať ho na jemné plátky, čo zmierni jeho intenzívnu chuť a spríjemní jeho konzumáciu v šalátoch.