Neurológovia radia, akým potravinám je najlepšie sa vyhýbať

Zdieľať
Neurológovia radia
Neurológovia radia, akým potravinám je najlepšie sa vyhýbať Foto: www.freepik.com

Keď príde reč na tému zdravia mozgu, väčšina z nás si ako prevenciu vybaví lúštenie krížoviek alebo sudoku. Hoci je podobné precvičovanie skutočne žiadané, pre zdravé fungovanie mozgu je dôležitá aj strava. Akým potravinám sa radšej vyhnúť?

Proteínový prášok

Máte vo zvyku pridávať si do svojho každodenného smoothie odmerku proteínového prášku? Potom je na čase prestať alebo si aspoň starostlivo prezrite zloženie.

„Väčšina ľudí si pod proteínovým práškom automaticky predstaví zdravú voľbu, ktorá pomáha ľuďom v chudnutí alebo udržaní zdravej váhy. Mnoho z týchto produktov ale obsahuje umelé sladidlá, navyše proteínové prášky negatívne ovplyvňujú gastrointestinálny mikróbiom,“ hovorí neurovedkyňa Friederike Fabritiusová pre Huffington Post a dodáva, že zdravý a robustný vnútorný mikróbiom je dôležitý pre zdravie mozgu, pretože väčšina našich neurotransmiterov je produkovaná v črevách.

Sladké malinovky

„Sladké sýtené nápoje sú jednou z najhorších potravín pre váš mozog, kvôli vysokej koncentrácii jednoduchých cukrov, ktoré poškodzujú cievy zásobujúce mozog. Postupom času to vyhladuje mozog od palív, ktoré potrebuje na fungovanie, čo vedie k predčasnej demencii a riziku mŕtvice. Cukor tiež spôsobuje zápal mozgu, podráždenosť, zlú náladu a poruchy spánku,“ hovorí neurológ Shaheen Lakhan. Výhrou nie sú ani diétne varianty nápojov, ktoré kvôli tomu, že neobsahujú kalórie, mozog stresujú a nútia ho ku konzumácii viacerých kalórií a vedú k túžbe po skutočnom cukre.

mozog
Neurológovia radia, akým potravinám je lepšie sa vyhnúť Foto: www.gettyimages.com

Margarín

Preč s falošným maslom. Neurologička Shae Dattaová uviedla, že najviac sa vyhýba klasickému margarínu, ktorý spravidla obsahuje trans-tuky.

„Často počúvame, že trans-tuky nie sú dobré pre srdce a krvné cievy. To isté platí pre cievy mozgu,“ povedala. „Štúdia publikovaná v časopise Neurology zistila, že starší dospelí, ktorí mali v krvi vysokú hladinu kyseliny elaidovej (bežného typu trans-tukov), mali väčšiu pravdepodobnosť rozvoja demencie. Radšej sa preto držte olivového oleja a pravého masla,“ radí.

Pivo

„Pivo sa skladá z úplne prázdnych kalórií bez nutričnej hodnoty,“ hovorí Bryan Ho, neurológ a riaditeľ programu pohybových porúch v Tufts Medical Center. Alkohol je neurotoxín, ktorý môže poškodiť centrálny aj periférny nervový systém, a to aj keď je konzumovaný v miernom množstve.

neurológia
Neurológovia radia, akým potravinám je lepšie sa vyhnúť Foto: www.gettyimages.com

Káva bez kofeínu

„Rozpúšťadlá, chemikálie používané na odstránenie kofeínu z kávy, sú všeobecne pre človeka toxické,“ hovorí neurológ Sean Callan a dodáva, že mnohé z nich sú spojené so zvýšeným rizikom rakoviny alebo neurologického poškodenia, najmä vo veľkých alebo opakovaných dávkach. Okrem toho je známe, že rozpúšťadlá ako metylénchlorid (bežne používané v procese dekofeinácie) prechádzajú placentou, čo znamená, že tehotné ženy riskujú vystavenie svojho nenarodeného dieťaťa účinkom tohto rozpúšťadla. Pokiaľ si napriek tomu chcete vychutnať kávu bez kofeínu, Callan odporúča navštíviť stránku checkyourdecaf.org, kde môžete zistiť, aké chemikálie obsahujú všetky značky káv bez kofeínu, ktoré pijete.

Hranolky

Hranolky sú jednou z hlavných potravín, ktorým sa neurológovia vyhýbajú. „Strava, ktorá obsahuje tučné jedlá, ako sú vyprážané hranolky, môže poškodiť krvné cievy, ktoré zásobujú mozog, a spôsobiť kognitívne poruchy,“ vysvetľuje neurológ a spánkový špecialista Pedram Navab. „Nevyvážená strava plná tučných jedál znižuje integritu hematoencefalickej bariéry (BBB) a vedie k neuronálnemu poškodeniu hipokampu, časti mozgu, ktorá je nevyhnutná na učenie a pamäť,“ dodáva.

Zdroj: novinky.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané