Netradičné recepty s púpavou. Zo záhrady rovno na tanier

Zdieľať
púpava
Netradičné recepty s púpavou. Zo záhrady rovno na tanier Foto: www.freepik.com

Zabudnite na tradičné recepty a vydajte sa na kulinársku cestu s púpavou. Táto obyčajná rastlina skrýva v sebe neobyčajné chute a využitie v kuchyni, ktoré môže obohatiť váš jedálny lístok o netradičné, zdravé a chutné jedlá. Odhaľte s nami štyri prekvapivé recepty, ktoré premenia púpavu na hlavnú hviezdu vášho stola.

Púpava na tanieri: Objavte netradičné chute

Žlté hlavičky púpav sú známe predovšetkým ako základ pre výrobu medu. Avšak, teraz je ideálny čas na zber a konzumáciu hlavne nevyvinutých pukov a mladých listov púpav. Aké poklady z nich môžete v kuchyni pripraviť? Ponúkame vám štyri overené recepty, ktoré vás prekvapia svojou originalitou a chuťou.

Púpavy majú tú výhodu, že sa dajú využiť takmer celé a sú ľahko dostupné. Stačí si nájsť miesto ďaleko od prašných ciest a za chvíľu môžete mať plný košík. V súčasnosti odporúčame zberať hlavne mladé šťavnaté listy a puky, ktoré sa práve prebúdzajú k životu.

Zabudnite na nútenie sa do niečoho, čo vám nechutí. Ale bolo by škoda nevyskúšať to. Mladé listy púpav sú najchutnejšie čerstvé, alebo ich môžete krátko spariť. Aby ste si túto jedlú burinu a zároveň liečivku naozaj vychutnali, prinášame vám niekoľko originálnych receptov.

Púpavový šalát: Zmeňte hrášok za púpavové puky

Ak máte radi klasické šaláty s majonézou, pripravte si domáci šalát, v ktorom mladé púpavové puky nádherne nahradia hrášok.

Ingrediencie pre 4 osoby

  • 55 g mladých zelených púpavových pukov
  • 420 g šunkovej salámy
  • 200 g nakladaných uhoriek
  • 300 g majonézy
  • 1 čajová lyžička octu
  • 10 g cukru
  • 1 lyžica worcesterovej omáčky
  • 20 g horčice
  • 30 g cibule

Postup

Puky dôkladne umyte a zbavte stoniek. Olúpanú salámu a uhorky nakrájajte na rovnako veľké pásiky, pridajte puky, jemne nakrájanú cibuľu, majonézu a ostatné prísady, ľahko premiešajte. Podávajte s pečivom ako predjedlo, piknikové jedlo alebo studenú večeru.

kvety púpavy
Netradičné recepty s púpavou. Zo záhrady rovno na tanier Foto: www.freepik.com

Púpavové kapary

Ingrediencie na 1 zavárací pohár

  • 200 g pukov
  • 1 až 2 čajové lyžičky soli
  • 50 ml 8% octu
  • 150 ml vody

Postup

Puky poriadne umyte. Nasypte ich do pohára a pravidelne posypávajte soľou, zatvorte a nechajte asi 24 hodín odpočívať, občas pretrepte. Druhý deň prevarte ocot s vodou a nalejte na odležané „kapary“, zakryte viečkom a pevne uzavrite. Sterilizujte vo vodnom kúpeli. Poháre ponorte asi do troch štvrtín vody a nechajte ich tam približne 20 minút od okamihu, keď teplota dosiahla bod varu. Alebo zaváracie poháre postavte do umývačky a zapnite intenzívny program.

Francúzska cibuľová polievka. Teplé púpavové listy

Ingrediencie pre 4 osoby

  • 500 g púpavových listov pred kvitnutím
  • 2 veľké cibule
  • 150 ml olivového oleja
  • 1 kocka zeleninového vývaru alebo 1 polievková lyžica sušeného vývaru
  • 2 malé bagety alebo rožky
  • 100 g tvrdého strúhaného syra
  • soľ, korenie

Postup

Vo veľkom hrnci zohrejte asi 1,5 litra solenej vody. Do nej vhoďte dobre umyté listy a nechajte ich asi 1 minútu spariť. Stiahnite z platne, sceďte, prelejte ľadovou vodou, aby nezhnedly, a nakrájajte ich asi na trojcentimetrové kúsky. Cibuľu ošúpte, nakrájajte na jemné pásiky a v kastróle na rozohriatom olivovom oleji pomaly opražte dozlatista. Zalejte asi 1 litrom vody a rozdrobte do nej kocku vývaru. Varite na miernom ohni približne 10 minút a medzitým si pripravte bagety.

Bagety alebo rožky ľahko pokvapkajte olivovým olejom, opečte v rúre na grile, rozdeľte na 4 kusy a ešte teplé posypte strúhaným syrom. Potom ich na krátko vráťte pod gril. Do polievky vložte púpavové listy, zamiešajte a hneď podávajte. Polievku servírujte do mís, na ne položte syrovú bagetu a nakoniec zľahka posypte čerstvo mletým korením.

puky púpavy
Netradičné recepty s púpavou. Zo záhrady rovno na tanier Foto: www.freepik.com

Antidepresívne guľôčky

Ingrediencie pre 4 až 6 osôb ako dezert

  • 200 g čerstvého syra
  • 20 až 30 púpavových kvetov
  • 1 lyžica Aksamietnice rozložitej
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžica kurkumy
  • 1 lyžica sušeného rakytníka
  • 1 lyžica práškového cukru

Postup

Čerstvý syr nechajte cez noc vykapať, aby sa z neho dali tvarovať guľôčky, a to aj v prípade, že máte syr v „kocke“, a nie vo vaničke. Z púpavových kvetov vytrhnite len žlté kvietky a odložte ich na plytký tanier. Sušený aksamitník rozdrvte spolu s cukrom v mise na prášok. Pridajte do čerstvého syra a doslaďte práškovým cukrom. Podľa potreby pridajte kurkumu a nakoniec vmiešajte sušené plody rakytníka. Uváľajte guľôčky a následne ich obaľte v pripravených otrhaných kvetoch. Ihneď podávajte.

Sušený aksamitník možno nahradiť sušenými kvetmi nechtíka lekárskeho. A sušený rakytník zastúpi iné sušené ovocie, najlepšie marhule.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané