Melóny patria k letu. Viete, prečo by ste si mali ich sezónu poriadne užiť?
Hydratuje
Melón je zložený prevažne z vody (približne 90%) a dodáva telu tekutiny. Zvlášť vychladený je navyše mimoriadne osviežujúci.
Dodá vitamíny aj minerály
Obsahuje vitamín C, vitamín A, vitamín B6, vitamín B1, vitamín B5 a vitamín B3. Ďalej draslík a horčík, dôležité minerály, ktoré pôsobia priaznivo na zdravie aj psychiku.
Posilňuje imunitu aj srdce
Červená farba melónu je spôsobená prítomnosťou lykopénu, čo je antioxidant spojený so znížením rizika vzniku niektorých typov rakoviny, najmä rakoviny prostaty a rakoviny hrubého čreva. Pomáha bojovať proti voľným radikálom, ktoré môžu poškodzovať bunky, a prispieva aj k ochrane kardiovaskulárneho systému.
Močový mechúr vám poďakuje
Melón má prírodné močopudné účinky, ktoré môžu pomôcť pri vylučovaní škodlivín z tela a podporujú správnu funkciu močového systému. Konzumácia prispieva k riedeniu moču a znižuje pravdepodobnosť vzniku močových kameňov.
Pôsobí protizápalovo
V melóne je cucurbitacín E, ktorý má protizápalové účinky. Znižuje riziko zápalu v tele, a tým aj súvisiace komplikácie, ako sú chronické ochorenia a bolesť.
Lahodná a zdravá diéta
Veľké množstvo vlákniny, málo kalórií. To všetko robí z letnej pochúťky ideálne občerstvenie, ktoré pomáha udržiavať zdravú tráviacu sústavu a lieči zápchu.
Melónové gazpacho – letná studená polievka
Budete potrebovať: Menší vodný melón, 1 červenú papriku, strúčik cesnaku, 1 chilli papričku, ½ cibule, hrsť čerstvých lístkov bazalky, 200 ml brusnicovej šťavy, 40 – 50 ml limetkovej šťavy, kocky
Postup: Melón rozkrojte napoly, dužinu z jednej polovice rozkrájajte na mesiačiky a zbavte jadier, okrojte kôru, z druhej polovice vykrájajte guličky. Olúpanú cibuľu, papriku zbavenú jadrovníka a semienok, brusnicovú a limetovú šťavu, čili papričku bez jadrovníka, cesnak a bazalku vložte do mixéra a mixujte, až je hmota hladká. Pridajte guličky melónu a dajte do chladničky poriadne vychladiť. Polievku podávajte s niekoľkými kockami ľadu, ozdobenou lístkami byliniek, prípadne s opečenými a olivovým olejom pokvapkanými plátkami bagety.
Zdroj: ahaonline.cz,