Neomylný trik, ako zistiť, či je avokádo zrelé alebo pokazené

Zdieľať
avokádo
avokádo Foto: depositphotos.com

Zamilovali ste sa do avokáda, ale často máte problém určiť jeho zrelosť? Nie je to jednoduché, pretože avokáda sa vyskytujú v rôznych tvaroch a farbách. Avšak zrelosť môžete spoľahlivo posúdiť pomocou jednoduchého triku. Ako teda zistiť, či je vaše avokádo ideálne pripravené na konzumáciu?

Ako rozpoznať zrelé avokádo?

Orientácia v rôznych druhoch avokáda môže byť zložitá. Viete, ako sa správne nazýva v slovenčine? Existuje množstvo odrôd hruškovca, známeho aj ako avokádo, ktoré sa líšia veľkosťou, tvarom plodu, farbou a textúrou šupky. Ako však zistiť, či konkrétne avokádo dosiahlo optimálnu zrelosť a je pripravené na konzumáciu?

Avokádo sa v posledných rokoch stalo mimoriadne populárnym ovocím medzi gurmánmi aj bežnými spotrebiteľmi. Pôvodne pochádza z oblastí Mexika a Strednej Ameriky, kde sa pestovalo pravdepodobne už tisíce rokov. Miestni obyvatelia neboli len pasívnymi zberačmi plodov, ale aktívne sa zapájali do pestovania nielen avokáda, ale aj iných plodín, ako sú papriky, kakao, vanilka, tekvice, kukurica, manioka, zemiaky či paradajky.

Dnes sa avokádo dostáva do našich obchodov nielen z Mexika, Čile či Peru, ale bežne sa pestuje a vyváža aj zo Španielska a krajín južnej Afriky. Medzi najrozšírenejšie odrody patria „Hass“ s tmavou, hrubou šupkou a výraznou chuťou, „Furerte“ s hladkou, stredne zelenou šupkou a jemnejšou chuťou, ako aj „Bacon“, ktoré hoci má svetlejšiu šupku, ponúka výraznú chuť a textúru.

Čo ovplyvňuje kvalitu avokáda?

Avokádo musí k nám cestovať relatívne dlho, no tento fakt neovplyvňuje výrazne kvalitu plodu. Optimálny čas na konzumáciu avokáda je len niekoľko dní, zvyčajne od štyroch do siedmich dní. Avokádo dozrieva najlepšie v spoločnosti banánov alebo jabĺk, ktoré uvoľňujú prirodzený etylén, čo proces zrastenia urýchľuje.

Ako určiť zrelosť avokáda na dotyk

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zistiť zrelosť avokáda, je jeho dotykový test. Zrelé avokádo na dotyk mierne pruží a už nie je úplne tvrdé. Jeho šupka môže byť buď celkom čierna alebo zelená, v závislosti od odrody. Miesto, kde bola stopka, zostáva ešte svetlé. Vo vnútri takého plodu nájdete jemnú až maslovú dužinu s jemne dymovou chuťou, ktorá najlepšie chutí rozmačkaná, posolená, pokvapkaná citrónom a vylepšená utretým cesnakom. Samozrejme, existuje množstvo spôsobov, ako avokádo pripraviť podľa vašich individuálnych chutí.

Aj keď je samozrejme ideálne, keď je farba dužiny svetlá a úplne zelená, dužina s tmavými škvrnami sa stále dá využiť pri varení. Je však odporúčané tieto tmavé časti odstrániť, aby ste predišli nepríjemnej chuti. Nemusíte sa obávať ani nezrelého plodu – hoci tuhá dužina síce nie je veľmi chutná, obsahuje podobné nutričné látky a je určite jedlá.

Správne skladovanie avokáda

Ak nie je potrebné zrýchliť proces dozrievania avokáda, stačí ho nechať medzi ostatným ovocím alebo zeleninou na kuchynskej linke pri izbovej teplote. Umiestnenie v chladničke môže zrýchlenie zrenia spomaliť, no úplne nezastaví.

Ak si však nie ste istí, že avokádo stihnete skonzumovať, a obávate sa, že sa môže pokaziť, môžete ho celé aj s kôstkou uložiť do mrazničky. Avokádo je totiž veľmi tučné a zamrazenie jeho dužiny ho nepoškodí. Po rozmrazení bude šupka vodnatejšia, no jednoducho ju odškrabete a dužinu upravíte podľa svojich predstáv.

Praktické tipy na uchovanie polovičky avokáda

Ak máte zvyšnú polovicu avokáda, ktorú nechcete okamžite spotrebovať, môžete ju bezpečne uchovať v chladničke. Aby sa dužina nezačala oxidovať a nepridala tmavé škvrny, natrite rez citrónovou šťavou alebo olivovým olejom a zabaľte do potravinovej fólie. Takto pripravené avokádo vydrží v chladničke niekoľko dní, no je najlepšie ho spotrebovať čo najskôr, aby ste si zachovali jeho čerstvosť a chuť.

Doplnkové rady pre dokonalé avokádo

Okrem základných tipov existujú aj ďalšie spôsoby, ako zabezpečiť, aby vaše avokádo zostalo čo najchutnejšie a najvýživnejšie. Napríklad, ak chcete avokádo rozrezať bez toho, aby sa rozpadlo, použite ostrý nôž a vykonajte čistý rez pozdĺž kôstky. Po odstránení plodu môžete dužinu ľahko vybrať lyžičkou. Pre výrobu guacamole pridajte trochu soli, korenia, paradajok, cibule a koriandra podľa vlastnej chuti.

Pre tých, ktorí radi experimentujú, avokádo je skvelou ingredienciou do rôznych jedál – od šalátov, cez smoothie, až po teplé jedlá, kde jeho krémová textúra skvele dopĺňa iné prísady. Nezabudnite, že avokádo je nielen chutné, ale aj veľmi výživné, plné zdravých tukov, vitamínov a minerálov, ktoré sú prospešné pre vaše zdravie.

Správne určenie zrelosti avokáda a jeho správne skladovanie sú kľúčové pre maximalizáciu jeho chuti a výživových hodnôt. Pamätajte na jednoduché triky – jemný tlak na plod vám môže napovedať jeho zrelosť, a vhodné uchovávanie zabezpečí, že si môžete vychutnať avokádo v plnej kráse dlhšie. Či už preferujete avokádo rozmačkané do guacamole, pridané do šalátov či smoothie, tieto tipy vám pomôžu vždy si vybrať to najlepšie a užiť si jeho lahodnú chuť naplno.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané