Neodolateľný trik, ako premeniť zemiakovú kašu na gurmánsky zážitok. Prekvapivé odhalenie tohto roka. Prečo sme to neobjavili skôr?

Zdieľať
príprava zemiakovej kaše
príprava zemiakovej kaše Foto: www.shutterstock.com

Domáca zemiaková kaša je pre mnohých neodmysliteľnou súčasťou nedeľňajších obedov. Jej lahodná chuť si získava srdcia detí aj dospelých. Zvyčajne ju pripravujeme zo zemiakov, mlieka a masla. Mnohí si možno myslia, že tento klasický recept už nie je možné vylepšiť. No existujú jednoduché tipy a triky, ktoré z nej urobia neodolateľnú pochúťku. Po ich vyskúšaní nebudete chcieť žiadnu inú prílohu!

Dôkladne premyslené ingrediencie

Pre dosiahnutie krémovej a hladkej konzistencie je nevyhnutné použiť kvalitné zemiaky, ideálne typ vhodný na kašu. Maslo by malo byť poctivé, plnotučné a nakrájané na drobné kocky. Mlieko, ktoré pridávame, by malo byť teplé, aby sa ingrediencie dokonale spojili. Na dochutenie je najlepšia hrubozrnná soľ, ktorá dodá intenzívnejšiu chuť. Myslíte si, že to stačí? Skúste inovatívne prístupy. Na dokonalú kašu si pripravte 1 kilogram kvalitných zemiakov, 2 litre vody alebo vývaru a lyžičku hrubozrnnej soli.

Perfektné varenie zemiakov

Správne varenie zemiakov je kľúčom k úspechu. Zemiaky môžete uvariť aj so šupkou, čo pomôže uchovať ich plnú, prirodzenú chuť. Ešte lepšiu chuť dosiahnete, ak namiesto obyčajnej vody použijete domáci vývar. Tento trik dlhodobo využívajú skúsení kuchári, no medzi širokú verejnosť sa rozšíril až nedávno.

Vývar si prispôsobte svojej chuti – ideálny je zeleninový, kurací alebo hovädzí. Ak varíte zemiaky v šupke, nezabudnite ich pred ďalším spracovaním ošúpať.

Dokonalá príprava kaše

Zemiaky by mali byť ešte horúce, keď ich budete strúhať na hrubom strúhadle alebo mlieť na mlynčeku na zeleninu. Tieto metódy zabezpečia extra jemnú a vzdušnú kašu. Ak použijete klasickú mašľovačku, dosiahnete rovnako dobrý výsledok. Naopak, mixéru sa vyhnite, pretože rozbije škrob a kaša získa lepkavú konzistenciu. Po spracovaní zemiakov postupne pridávajte maslo a teplé mlieko, aby sa chute dokonale prepojili.

Exkluzívne vysušenie kaše

Ak chcete kašu povýšiť na skutočný kulinársky zážitok, inšpirujte sa technikou francúzskeho šéfkuchára Joëla Robuchona. V menšom hrnci kašu jemne zahrievajte a postupne primiešavajte studené maslo. Odparená voda sa nahradí tukom, čo dodá kaši bohatú a krémovú textúru. Na záver pridajte teplé mlieko a dochuťte soľou podľa chuti.

Vyskúšajte tieto jednoduché, no efektívne rady a vaša zemiaková kaša sa stane neodmysliteľnou hviezdou vašej kuchyne!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané