Klasickým receptom na využitie týchto surovín je štrúdľa, ale my vám prinášame niečo iné. Predstavujeme vám jablkový chlebíček, ktorý sa pripravuje bez námahy a zvládne ho aj úplný začiatočník. Dôležité je nechať suroviny na pokojovej teplote, čo je zásadné pre správne fungovanie kypriacich prísad ako je kypriaci prášok alebo sóda.
Okrem toho si môžete prispôsobiť množstvo cukru. Ak použijete prirodzene sladké jablká, môžete cukru trochu ubrať. Tento chlebíček je ideálny nielen na desiatu ale aj ako súčasť slávnostného stola. Skúste ho podávať teplý s kopčekom vanilkovej zmrzliny pre ešte lepší gastronomický zážitok.
Sladký chlebíček s jablkami, škoricou a orechmi
Čas prípravy: 20 minút + 35 minút pečenia
Ingrediencie:
- 250 g polohrubej múky
- 150 ml rastlinného oleja
- 3 vajcia
- 100 g krupicového cukru
- 40 g vanilkového cukru
- 1,5 lyžičky kypriaceho prášku
- 150 ml kefíru
- 2 nastrúhané jablká
- ½ lyžičky mletej škorice
- 50 g nasekaných vlašských orechov
- maslo na vymazanie formy
- hrubá múka na vysypanie formy
Príprava:
- Všetky suroviny vyberte z chladničky, aby mali pred prípravou izbovú teplotu. Múku dôkladne premiešajte so škoricou a kypriacim práškom.
- Rúru predhrejte na 170 ºC. Formu na chlebíček vymažte maslom a vysypte hrubou múkou, alebo ju vyložte papierom na pečenie.
- Do misky rozklepnite vajcia a pridajte krupicový aj vanilkový cukor. Metličkou alebo elektrickým šľahačom vyšľahajte zmes do bielej peny.
- Vmiešajte kefír a potom postupne do zmesi striedavo pridávajte múku a olej.
- Na záver do cesta zamiešajte strúhané jablká a nasekané orechy.
- Cesto ihneď nalejte do pripravenej formy a vložte do predhriatej rúry. Pečte 30-40 minút – pred koncom zapichnite do stredu špajľu. Pokiaľ zostane suchá, je chlebíček hotový.