Hľadáte spôsob, ako posilniť svoje zdravie prírodnou cestou a predísť rôznym zdravotným problémom? Skúste využiť nálev z uhoriek, ktorý má množstvo pozitívnych úcinkov na organizmus. Možno by ste ani nepredpokladali, akú hodnotu v sebe ukrýva táto na pohľad obyčajne vyzerajúca tekutina.
Ak po dojedení nakladaných uhoriek automaticky vylievate nálev, zamyslite sa. Tento krok by vás mohol pripraviť o veľa zdravotných prínosov. Okrem jeho jedinečnej chuti skrýva nálev aj liečivé vlastnosti, ktoré by ste mali zaradiť do svojho každodenného života. Nielenže ho môžete piť, ale má aj široké uplatnenie pri rôznych zdravotných problémoch. Ako presne vám môže pomôcť?
Nálev z uhoriek ako prírodná superpotravina
Medzi obľúbené superpotraviny patria nielen samotné nakladané a kvasené uhorky, ale aj nálev, ktorý po nich zostáva. Tento nápoj je doslova nabitý antioxidantmi, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane buniek pred škodlivým oxidačným stresom. Pomáhajú zachovať ich vitalitu a spomaľujú proces starnutia. Okrem toho je nálev bohatý na polyfenoly, ktoré prispievajú k posilneniu srdca, podporujú obranyschopnosť organizmu a majú preventívny úcinok proti vzniku nádorov.
Pokladnica vitamínov
V náleve z uhoriek nájdete okrem antioxidantov aj významné množstvo vitamínov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela. Patría sem vitamíny A, B a E, ktoré podporujú zdravie očí, pokožky, nervovej sústavy a prispievajú k obranyschopnosti.
Kvasené uhorky spolu s nálevom sú taktiež fantastickým zdrojom probiotík, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie čevného traktu a správne fungovanie celého tráviaceho systému.
Prírodná probiotická bomba
Nálev z uhoriek je skutočným pokladom, pokiaľ ide o probiotiká. Tieto priateľské baktérie pomáhajú udržiavať rovnováhu v čevách, zlepšujú trávenie a zmierňujú nepríjemnosti ako plynatosť, nafukovanie či iné zažívacie problémy. Pravidelná konzumácia domácich rýchlokvasených uhoriek spoločne s nálevom vám môže pomôcť predchádzať mnohým zdravotným komplikáciám.
Aj keď nálev z bežných nakladaných uhoriek neobsahuje probiotiká, je to stále skvelý prostriedok na upokojenie žalúdka a zmiernenie pálenia záhy. Kúpor obsiahnutý v náleve má priaznivé úcinky pri nafukovaní a hnačkach. Horčičné semienko podporuje správnu peristaltiku čevá a stimuluje tvorbu žalúdočných štiav, čo zlepšuje celkové trávenie.
Prírodná sviežosť pre dych
Nálev z uhoriek obsahuje ocot, ktorý má antibakteriálne úcinky. Pomáha zbaviť sa nepríjemného zápachu z úst a neutralizuje baktérie spôsobujúce zlý dych. Avšak s jeho užívaním to netreba prehnať, pretože príliš častá konzumácia kyslých nápojov môže mať negatívny vplyv na zubnú sklovinu.
„Ocot je kyselina, ktorá pri nadmernom užívaní môže narušiť povrch zubov, ale občasná konzumácia nálevu je bez problémov,“ upokojuje MDDr. Tomáš Machač. Zriedený ocot v náleve vám v rámci striedmeho užívania neublíži.
Prírodná pomoc pri bolesti hrdla
Ak pocítite začínajúci nepríjemný pocit v hrdle, nálev z uhoriek vám môže pomôcť. Vďaka svojej schopnosti ničiť baktérie a vyrovnávať pH v hrdle môže rýchlo uľaviť od bolesti. Zohriaty nálev kloktajte alebo vypite po malých dávkach.
Hydratácia a doplnenie minerálov
Nálev obsahuje veľa sodíka a draslíka, ktoré sú dôležité na udržiavanie rovnováhy tekutín v tele. Tento nápoj je ideálnym riešením pri dehydratácii po fyzickej záťaži alebo po chorobe.